Vesti Ski skokovi - Gregor Schlierenzauer objavio kraj sportske karijere

Ski skokovi - Gregor Schlierenzauer objavio kraj sportske karijere

AUS | 22.09.2021. | Agencije
schlierenzauer 666

Austrijski skijaški skakač 31-godišnji Gregor Schlierenzauer, rekorder po pobedama u Svetskom kupu, objavio je kraj sportske karijere.

Prošle sezone je zbog koronavirusa osvojio samo osam bodova, a u februaru je doživeo i tešku povredu kolena, pokidao je prednji ukršteni ligament.

"Bilo je ovo jedinstveno i emotivno putovanje koje se nastavlja drugačije. Poslednjih nekoliko meseci je bilo izazovno za mene, u pozitivnom smislu. Do pauze zbog povrede, imao sam dovoljno potrebnog vremena da sagledam prošlost i vidim gde sam sada. Takmičenje me pokretalo sa svojim usponima i padovima u poslednjih 15 godina. Upotpunjavalo me. Kraj nije lak za mene, posle svega što sam doživeo, ali je odluka ispravna i u pravom trenutku", napisao je Šlirencauer u oproštajnoj poruci na svom blogu.

Šlirencauer je u svojoj prvoj šampionskoj sezoni 2007/2008 oborio nekoliko rekorda, uključujući i rezultat legendarnog Finca Janea Ahonena sa 13 pobeda u Svetskom kupu.

Takođe se izjednačio sa Ahonenom, Matijem Hautamakijem i Tomasom Morgenšternom sa šest uzastopnih pobeda u sezoni.

U januaru 2013. je izjednačio rekord Matija Nikanena sa 46 pobeda u Svetskom kupu, a zaključno sa januarom 2020. ima rekordnih 53, ali je poslednju pobedu zabeležio pre čak sedam godina.

U Svetskom kupu u Skijaškim skokovima se takmičio 15. godina, a 88 puta bio je na postolju. Dva puta bio je ukupni pobednik Svetskog kupa i to 2009. i 2013. godine. Takođe dva puta za redom 2012. i 2013. osvojio je Novogodišnju turneju četiri skakaonice.

Sa olimpijskih igara ima četiri medalje, a tri je osvojio u Vancouveru 2010., i to ekipno zlato, a u pojedinačnoj konkurenciji bio bronzani na maloj i velikoj skakaonici. Ima i ekipno srebro sa ZOI u Sočiju 2014.

 

 

Komentari