Vesti Ski skokovi - Finale sezone Svetskog kupa 2020/21 na Planici

Ski skokovi - Finale sezone Svetskog kupa 2020/21 na Planici

Planica, SLO | 29.03.2021. | FB grupa Ski skokovi
2021 03 29 010019 Window

Finale FIS Svetskog kupa u skijaškim skokovima održano je od petka do nedelje 26-28. marta 2021. u tri takmičarskog dana na slovenačkoj skakaonici Planica.

Prvog takmičarskog dana na Planici, konačno pobeda za Rjoju Kobajašija 235,5 i 244,5m. Na podijum Ajzebihler, Gajger. Takmičenje nije obilovalo letovima preko HS, mada je druga serija donela veći broj letova oko 230. Nije bilo vodećeg i izvesno, pobednika Svetskog kupa i osvajača Kristalnog globusa, Graneruda. Planica je odlično pripremljena, ali se još čini daleko od mogućeg novog rekorda u letovima, granice preko 250m, nedostaje sigurnosti i takmičarskog naboja. Sutra je novo individualno takmicenje od 15.00 u subotu od 10.00 timsko a u nedelju finalno takmičenje i proglašenje pobednika po kategorijama.

Drugi dan na Planici, pobeda za Karla Gajgera, sa skokom 232m, ispred Kobajasija 231m i Bora Pavlovčiča 227,5m uz dosta odugovlačenja i samo sa jednom serijom u kojoj su nastupili svi takmičari bez kvalifikacija. Žiri i treneri još pod utiskom pada Tandea, dosta su bili osetljivi na promene i jačinu vetra tako da je bilo zaista malo letova vrednih pomena.
Uglavnom, sa skraćenog 11. zaletišta skakali su Ajzenbihler, Gajger i Kobajaši, a prednost bodova uz ziher letove iskoristio je Gajger za novu pobedu. Na 4. poziciji bio je Domen Prevc a veliku kvotu domaćih takmičara koji su završili u bodovima (Cene, Peter, Anze, Jelar, Semenič) zaključio je Lovro Kos na poziciji 21. (kao i broj godina) prvim bodovima u Sv. kupu. Granerud je nastupio solidnim ostvarenjem od 221m a Frojnd, Kraft, Stoh, Aman našli su se na pozicijama do 40.mesta.

Trećeg individualnog takmičarskog dana, finalom Svetskog kupa na Planici, završena je sezona 2020/21 skijaških skokova, pobedom Karla Gajgera a pobedu u nastavku timskog takmičenja odnela je Nemačka ispred, (ne)očekivano Japana i Austrije, dok je domaćin Slovenija bila 4. ispred Norveške a Poljska u podbačaju 6.
Karl Gajger je letovima od 231, 232,5m bio konstantan i ubedljiv ispred Kobajašija i Ajzenbihlera, dok najbolji Slovenac, Bor Pavlovčič sa 249,5m najdužim letom u takmičenju u drugom pokušaju nije bio dovoljno "dug" u "visokoj tranziciji", pa je sa 217m završio na 7. mestu. Ovom pobedom Gajger je postao pobednik u krnjoj sezoni Sv.kupa u letovima (samo 3 takmičenja) ispred Kobajašija i Ajzenbihlera, a konačna lista izgleda upravo onako kako su završena sva tri takmičenja na Planici.


Konačni poredak Svetskog kupa u skokovima

Što se tiče osvajača Kristalnog globusa u ukupnom poretku Sv.kupa u skokovima, H.E.Graneruda on je danas bio odličan u prvom i nesiguran u drugom letu ali odavno osigurao pobedu i titulu tako da je završio na 16. mestu (a u poretku letova je 19.). U ukupnom poretku na podijumu se pored Graneruda nalazi Ajzenbihler a Štoh je danas u prosečnom za prolazak izdanju, ostao na 3. mestu. Johanson koji je bio u nekoj najavi za pobedu, danas je bio u priličnom zaostatku sa 232 u prvoj seriji 8. a u drugoj sa 222 ipak van borbe za podijum. Drugi let je bio sa lošim tajmingom i skraćeno zaletište i rani odraz, bili su odlučujući u "drugoj fazi leta i doskoku na vrednih 222m ali nedovoljnih. Takmičari u top tenu u drugoj seriji imali su 11 kapiju a treneri/Horngaher osiguravali su bodove spuštanjem kapije Gajgeru i Ajzenbihleru. Kobajaši nije imao načina da podigne let na 240+metara čime bi odoleo konstatno dobrom Gajgeru. 


Konačni poredak Svetskog kupa uletovima

Još jedna vrlo zanimljiva u vrlo teškim restriktivnim uslovima (nakon prošle gde i nije bilo Planice), održana sezona donela je dosta mnogim takmičarima i statistika i rezultati biće bogatiji u mnogim momentima i segmentima takmičenja za nacije i pojedince. Uz skakače ostajemo do naredne sezone, nakon pauza i tokom letnjeg gran prija, nadajući se da se i ova godina ipak neće završiti u znaku COVID 19, da ćemo moći da gledamo publiku i ravnopravna takmičenja kao i ranijih sezona.


I da ne ostanemo dužni u ženskom delu takmičenja, pobednica prvi put u karijeri i prvi put iz Slovenije- Nika Križnar, ispred Sare Takanaši i Marite Kramer iz Nemačke.

     Izvor: Facebook grupa Ski skokovi-Ski Jumping
     Autor: Nenad Stevanović

 

Komentari