Vesti Ski skokovi - Almaty / KAZ, letnji Grand Prix

Ski skokovi - Almaty / KAZ, letnji Grand Prix

Almaty / KAZ | 22.09.2013. | fis-ski.com
006

Takmičenje u skijaškim skokovima u okviru letnjeg Grand Prix-a, nastavljeno je ovog vikenda u Kazahstanu na skakaonici Almaty. Tokom subote i nedelje, viđena su dva interesantna nadmetanja i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

 

U subotu, 21.09. na skakaonicu su prvo izašle ženske takmičarke. Nakon dve serije, najbolje rezultate su imale, kao i prethodnog vikenda, Japanka Sara Takanasji i Francuskinja Colline Mattel. Sara Takanashi je skokovima od 102,0 i 105,5 metara, osvojila ukupno 244,5 poena i zasluženo osvojila prvo mesto. Trećeplasirana je bila Japanka Yurina Yamada.

Nakon dama, na skakaonici su se pojavili muškarci. Na zaletištu je u prvoj rundi viđenjo 49 takmičara a najboljih 30 se plasiralo u drugu rundu. Nakon dva skoka, najbolji plasman je izborio Anders Bardal, skokovima od 131,0 i 135,5 metara, sa ukupno osvojenih 263,0 poena.  Jernej Damjan koji je u prvoj seriji skočio 129,5 metara, u drugoj seriji skočio je najduži skok dana od 139,5 metara ali je to bilo dovoljno samo za drugu poziciju sa ukupno osvojenih 251,0 poena. Treće mesto je zauzeo, pomalo iznenađujuće, Antonin Hajek iz Češke.

Drugog dana takmičenja, u ženskoj kokurenciji je ponovo najbolja bila Sara Takanashi, koja je tako nastavila svoj pobednički niz. Drugo mesto zauzela je Katja Pozun iz Slovenije a trećeplasirana je bila Kanađanka Atsuko Tanaka.

U muškoj konkurenciji, prva dva mesta zauzeli su Slovenci Matjaz Pungertar i Jernej Damjan, dok je trećeplasirani bio Reruhi Shimizu iz Japana. Pungertar je došao do pobede skokovima od 133,0 i 136,0 metara i osvojenih 272,2 poena, dok je drugoplasirani Damjan osvojio 270,5 poena, skokovima od 131,0 i 136,0 metara.

Damjan je tako preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu letnjeg Grand Prix-a, ispred Andreas Wellingera i Anders Bardala.

Sledećeg vikenda, takmičenje će biti nastavljeno u Austiji na skakaonici Hinzenbach.

Galerija slika

Komentari