Vesti Sjenica: Memorijlni FIS Ski-roler kup 2012.

Sjenica: Memorijlni FIS Ski-roler kup 2012.

Sjenica | 13.07.2012. | Turisticka Organizacija Sjenica
sjenicamemorijal2012a

U Sjenici se ovog vikenda 13.-15. jula 2012. održava Memorijalni FIS Ski-roler kup "Amar Garibović" u znak sećanja na našeg tragično nastradalog olimpijca. Očekuje se da će nastupiti takmičari iz većine zemalja u okruženju. Sva takmičenja se odvijaju u muškoj i ženskoj konkurenciji po uzrastima takmičara. Organizatori trke su sjenički Ski klubovi "Jelenak" i "Amar Garibović".

U petak je skup takmičara, a od 15-17h je zakazan zvanični trening. U subotu se održava sprint trka na trgu Svetozara Markovića u Sjenici. Kvalifikacije su od 18-19h, a finalna trka po kup sistemu se održava od 20-21h. U nedelju se održava ski-roler trka na distanci od 10km na deonici od Vrela do Trijebine. Predviđen je masovni start.

Amaru u čast

Ovog leta navršava se dve godine od tragične smrti Amara Garibovića. Talentovani nordijski skijaš bio je svedok prvog nastupa Srbije na ZOI, 2010. u Vankuveru, gde je pokazao samo deo potencijala i najavio da njegovo vreme tek dolazi. Nažalost, više nismo u prilici da se divimo Amarovom umeću, jer je nekoliko meseci kasnije nastradao.

Vraćajući se sa FIS trke u Hrvatskoj, gde je u jakoj međunarodnoj konkurenciji pobedio, kombiju u kom su pored Amara bili njegov mlađi brat Amur, otac i trener Murat Garibović i vozač na autoputu kod Slavonskog broda eksplodirala je guma, što se pretvorilo u tragediju u kojoj je najtalentovaniji nordijac Srbije izgubio život.

Kako bi večno ostao u sećanju u rodnoj Sjenici registrovan je klub sa njegovim imenom, a prošle godine prvi put organizovana je trka u čast Amara Garibovića. Ove godine „Memorijal Amar Garibović“ ima prefiks trke pod okriljem Međunarodne skijaške federacije (FIS) što samo po sebi govori dosta o značaju trke. U organizaciji SK „Amar Garibović“ uz pomoć opštine Sjenica i Skijaškog saveza Srbije u subotu i nedelju na programu su trke sprinta i brdska u juniorskoj i seniorskoj kategoriji u obe konkurencije.

– Očekujemo dolazak oko 50 takmičara, pre svega iz regiona. Slovenci su već stigli, a očekujemo da do subote stignu i takmičari iz BiH, Makedonije, Crne Gore, što će uz nekoliko reprezentativaca Srbije obezbediti jaku konkurenciju i dobre trke. Iako smo ove godine očekivali više učesnika u uslovima krize i u sred letnje sezone i ovaj broj je veliko ostvarenje – priznao je prvi čovek trke Murat Garibović.

      Izvor: Sportski Žurnal

Galerija slika

Komentari