Vesti Sarajevo - Počinje izgradnja Trebevićke žičare

Sarajevo - Počinje izgradnja Trebevićke žičare

Sarajevo, BIH | 14.04.2016. | nezavisne.com
trebavic 593x360

Početak realizacije izgradnje Trebevićke žičare, koja će započeti rušenjem gornje (dolazne) stanice smeštene kraj devastiranog restorana Vidikovac na Trebeviću, ozvaničio je u petak 08. aprila 2016. gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Opština Stari Grad izdala je dozvolu za izvođenje radova, prema Elaboratu za rušenje gornje (dolazne) i donje (polazne) stanice, a koji je uradio Institut IPSA. Grad Sarajevo je investitor radova na rušenju gornje stanice u iznosu od oko 55.000 KM. Kako je iz Gradske uprave Grada Sarajeva najavljeno, maksimalni rok za završetak radova je do mesec dana.

Nakon što GRAS iseli svoju štampariju, uslediće i rušenje donje (polazne) stanice, a već je pokrenuta zakonska procedura za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na rušenju te stanice Trebevićke žičare.

Najavljeno je da će se nakon izgradnje polazne i dolazne stanice pristupiti postavljanju stubova na dužini od 2.200 metara. Koristiće se postojeća mesta na kojima su stubovi ranije bili.

Januara 2016. nakon mnogo godina rešeni su imovinsko pravni odnosi.
Grad Sarajevo je sa predstavnicima GRAS-a potpisao ugovor kojim je prenos prava građenja žičare prebačen sa ovog preduzeća na Grad Sarajevo, čime je Grad stekao i formalno pravo da gradi trebevićku žičaru.

Trebevićka žičara je otvorena 1959. godine, a povezivala je Bistrik s Vidikovcem. Pripremni radovi za njenu izgradnju počeli su 1956. godine, a sami građevinski i montažni radovi godinu dana prije otvorenja. Njena dužina je bila oko 2.200 metara, a vožnja je trajala 12 minuta. U 50-ak kabina moglo je biti prevezeno najmanje 800 izletnika u sat vremena.

 

Komentari