Vesti Prvi srpski skijaši na vasaloppetu

Prvi srpski skijaši na vasaloppetu

| 16.03.2012. | gss
fvasaloppet

Mura, Švedska – Bojan Ristić, član Gorske službe spasavanja Srbije (GSS) iz Zaječara, i Darko Vasić iz Požarevca, nedavno su učestvovali na „Vasaloppet“, najvećem svetskom ski takmičenju koje se na stazi od 90 km kontinuirano održava u Švedskoj od 1922 godine. Njih dvojica su prvi zvanični učesnici iz Srbije u toku 90 godina duge tradicije ove maratonske trke.

Bojan Ristić je pripadnik GSS stanice Boljevac koja pokriva istočni deo Srbije, a član je i Planinarskog društva Dubašnica iz Zlota. Darko Vasić je rodom iz Požarevca i već 13 godina živi u Švedskoj. Ristić i Vasić su učestvovali na trci "Oppet spar" – „Otvorena staza“, i obojica uspeli da predju na skijama za nordijsko trčanje rastojanje od 90 km.

Start trke je bio u selu Berga na 350 mnv, najviša tačka trke se dostiže posle 3 km od starta (528 mnv), a cilj trke je u mestu Mura (162 mnv). Na ovoj trci je startovalo 9557 takmičara iz 26 zemalja. Nordijski maraton je izuzetno zahtevna disciplina, naročito ako je, kao u ovom slučaju, jedna četvrtina ukupne staze uzbrdica.

 „Vasaloppet“ predstavlja nordijsko, ili kros-kantri, skijanje i najduža je trka na svetu u toj disciplini. Festival trka se održava jednom godišnje počevši od 1922. godine  i obično počinje poslednje nedelje u februaru ili prve nedelje u martu. Ceo niz manifestacija i trka različite dužine obeležava sećanje na borbu švedskog naroda za oslobodjenje od danske vladavine vodjene izmedju 1520 i 1523 godine i proglašenja Gustava Eriksona Vase za kralja slobodne Švedske 6. juna 1523 god. Ove godine je na trkama bilo prijavljeno više od 60.000 takmičara.

Ovaj nacionalni praznik koji Švedjani slave je primer podrške države slobodnom i sportskom duhu, uz slogan „očevim stazama za buduće pobede“. Učenici nisu pohadjali škole tokom ovog tkzv sportskog raspusta, i time se mladi priključuju ovoj i drugim sportskim manifestacijama.

Galerija slika

Komentari