Vesti Ponjeri, Kakanj, BiH - Skijalište dobija novi ski lift

Ponjeri, Kakanj, BiH - Skijalište dobija novi ski lift

Kakanj, Bi | 17.07.2022. | eKapija
Ponijerifena

Skijaški centar Ponijeri kod Kaknja, u idealnim okolnostima, već naredne skijaške sezone, bi mogao imati instaliran novi ski-lift.

Ono što očekujemo je da će ski-lift u pogonu biti naredne godine, izjavio je za Fenu direktor Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj (JU KSCK) Mirza Mušija.

To je rezultat odluke Vlade Federacije BiH, sa ciljem razvoja zimskog turizma i poboljšanja sigurnosti skijaša na ovom skijalištu. Kakanjskoj ustanovi dodeljeno je 1.500.000 KM, a novac će biti osiguran iz budžeta Ministarstva okoliša i turizma FBiH.

– Srećni smo i zadovoljni što smo za ovaj naš projekt dobili podršku Vlade FBiH, koja nam je opredelila tih 1,5 mil KM. Sada očekujemo da nam ta sredstva budu i uplaćena, odnosno da postanu operativna kako bismo mogli raspisati tender. S obzirom na to da se radi o velikom iznosu, tender će biti raspisan po međunarodnim propisima. U slučaju žalbi, procedura izbora kompanije koja će isporučiti ski-lift, po sistemu "ključ u ruke" i sa svim upotrebnim dozvolama, mogla bi potrajati nešto duže – kaže direktor Mušija.

Napominje kako će Općina Kakanj, koja je i proteklih godina za poboljšanje uslova i kapaciteta tog malog, ali trenutno jedinog aktivnog skijališta u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) izdvojila značajna sredstva, a u nabavci novog ski-lifta  participiraće sa 200.000 KM.

– Nadamo se da će to biti dovoljno novca da u planiranom roku dobijemo novi ski-lift, ali imamo obećanja i Vlade ZDK da će, ako bude bilo potrebno, pomoći i oni. Zbog rata u Ukrajini cene ski liftova su porasle za skoro 30 posto. Ski lift će, pre svega, poboljšali sigurnost korisnika, ali i omogućiti nesmetan rad skijališta u svim danima kada budemo imali dovoljno snega. Sadašnji ski-lift je star, dotrajao i zaista je bilo vreme da se zamijeni – kaže Mušija.

Mada je staza za skijanje na Ponijerima duga samo oko 900 metara, a kapacitet novog lifta je oko 1.000 skijaša po satu, idealno stanje je kada je na stazi do 150 skijaša.
Skijalište Ponijeri posljednjih godina je sve popularnije jer, uz povoljne cene, organiziraju i noćno skijanje.

Uz skijašku stazu izgrađena je i staza za sankanje, koju posetioci mogu koristiti besplatno.

Opština je kupila objekat uz samu skijašku stazu, koju su pretvorili u Eko kuću Ponijeri, u kojoj je još prošle godine u prvoj fazi obnove adaptiran caffe restoran pa su gosti i skijaši tokom sezone skijanja bili u mogućnosti da koriste njegove usluge.

Ove godine se nastavlja sa adaptacijom, odnosno uređenjem sedam apartmana sa kojima takođe raspolažu, i koji će biti idealni za sportske ekipe. Ponijeri su prava vazdušna banja na 1.100 metara nadmorske visine, koja je idealna za pripremu sportista – podvlači Mušija.

U toku ove godine planirana je i izgradnja Adrenalinskog parka ko i sportskog terena za rekreativce.

Prošle godine je nabavljen i još jedan polovan ratrak za pripremu staze pa se sa dva ratraka može računati na uređene staze u svim danima sa snežnim prekrivačem.

     Izvor: eKapija     Foto: Fena

 

Komentari