Vesti Platak, Hrv - Nova četvorosed žičara Radaševo 2 spremna za ski sezonu 23/24

Platak, Hrv - Nova četvorosed žičara Radaševo 2 spremna za ski sezonu 23/24

Platak, Rijeka | 20.10.2023. | platak.hr
tehnicki 3 1024x768

U utorak 17. oktobra 2023, na ski centru Platak iznad Rijeke, uspešno je obavljen tehnički pregled nove žičare, jedan od poslednjih administrativnih koraka koji prethode njenom otvaranju.

Skijalište Platak će u ovu zimsku sezonu krenuti sa novom četverosed žičarom, vrednom približno 4,8 miliona eura, najvećom investicijom u istoriji skijališta koju je u potpunosti finansirala i sprovela Primorsko-goranska županija putem Goranskog sportskog centra.

Goranski sportski centar podneo je zahtev za izdavanje upotrebne dozvole za novu žičaru Radeševo 2 i prateće objekte. U tehničkom pregledu učestvovali su predstavnici investitora, projektanti, nadzorni inženjeri, predstavnici svih izvođača radova u procesu gradnje i opremanja kao predstavnici Županije.

“Tehnički pregled je prošao, jedino što moramo da dostavimo je izveštaj o dodatno sprovedenim ispitivanjima elektroinstalacija, panik rasvete i gromobranske instalacije koja smo odradili. Nakon toga sledi konačan pregled žičare od strane ovlašćene firme kako bi žičara dobila dozvolu za rad i naravno svečano otvorenje”, rekao je direktor Goranskog sportskog centra Alen Udovič.

Izgradnja četvorosed žičare Radaševo 2 ugovorena je sa zajednicom ponuđača Bartholet Maschinenbau i Strucon. Nova žičara dugačka je 800 metara, ima 114 korpi, od kojih je deo opremljen nosačima za bicikle.

RSRTC Platak raspolagže sa 1 dvosed žičarom za staze Radeševo 1, Radeševo 2, Turističku stazu i Zavoj 19, sa 2 ski lifta na stazama Tešnje i Pribeniš kao i 3 pokretne trake koje se nalaze na dnu staza Radeševo i Pribeniš uz Baby stazu.

Sistemom zasnežavnja pokrivene su staze u zoni Radeševa, a sistem je od sezone 2021/2022. proširen i na staze Pribeniš i Baby stazu dok staze Tešanj i Turistička zavise od količine prirodnog sniega.  

Od zime 2023/2024. skijalište je bogatije za novu četverosed žičaru Radeševo 2 čija se izgradnja upravo završava.


     Izvor: platak.hr

 

Komentari