Vesti Nordijsko skijanje - FIS Balkan Kup na Zlatiboru

Nordijsko skijanje - FIS Balkan Kup na Zlatiboru

Zlatibor, Tić polje | 14.02.2015. | zlatiborpress.rs
ficbc2015640

U petak i subotu 13. i 14. februara na Tić polju će se održava takmičenje FIS Balkan Kupa u skijaškom trčanju u seniorskoj konkurenciji. Početak programa za oba dana zakazan je za 10 časova. U petak će se održati trka na 5 km u ženskoj konkurenciji, a potom na duplo dužoj deonici kod muškaraca (10 km), dok su za subotu zakazane trke na 5 km u obe konkurencije.

Organizator ove manifestacije je SK Zvezda sa Zlatibora, uz podršku Skijaškog saveza Srbije, a prema rečima predsednika ovog kluba, Janka Ilića, zahvaljujući pomoći JP Skijališta Srbije, radovi oko uređenja staze protiču u najboljem redu.

-Uradili smo sve što smo planirali, staza će biti idealna, a možemo se pohvaliti time da će na ovom takmičenju učestvovati smučari iz pet zemalja. Osim iz Srbije, tu su takmičari iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Čilea. Očekujemo oko 70 takmičara, sve ekipe će doći u najjačim sastavima i svima će ovo taakmičenje biti dobra uvertira pred Svetsko prvenstvo u Švedskoj.

Što se tiče našeg kluba, iskreno se nadam da će Anja Ilić uzeti jednu od medalja, mislim da Srbija odavno nije imala takvog takmičara koji je omladinac, a može ravnopravno da se nosi sa seniorima
– kaže Ilić.

Anja Ilić nedavno se vratila sa dva prestižna međunarodna takmičenja – Zimskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) i Prvenstva sveta za juniore i mlađe od 23 godine, koje je održano u Kazahstanu. Sa ovih takmičenja, osim pozitivnih utisaka, Anja je donela i normu za Olimpijske igre mladih (YOG) u Norveškoj, do kojih je ostalo nešto manje od 100 dana. Time je ostvaren jedan od dva njena zacrtana cilja za ovu sezonu. Drugi je silazak uspod 200 FIS bodova.

-Iskustvo je veoma dobro, s obzirom da sam prvi put učestvovala na EJOF-u, a još bolje je bilo u Kazahstanu, jer sam ostvarenim plasmanom obezbedila normu za Olimpijske igre mladih. Očekujem da na predstojećem Balkan Kupu osvojim neko od prva tri mesta i tako i definitivno potvrdim normu i sigurno obezbedim učešće na Olimpijskim igrama mladih – istakla je Anja.

Prema rečima Janka Ilića, Anjini rezultati na ovim takmičenjima imaju veliki značaj, s obzirom da je na EJOF-u, po prvi put neki takmičar iz Srbije ostvario bolji plasman od kolega iz Bosne i Hercegovine i Bugarske, dok je nastup u Kazahstanu bio kruna njenog dosadašnjeg rada. Anjin rezultat doneo je našoj zemlji 21. mesto, a njime je sebi obezbedila mesto među 40. takmičara koji će predstavljati našu zemlju na Olimpijskim igrama mladih.

 - Rezultati takmičenja:
                  - Žene 5km - 13.02.2015.
                  - Muškarci 10km - 13.02.2015.

Galerija slika

Komentari