Vesti Makedonija - Inicijativa za izgradnju ski centra Galičica iznad Ohrida

Makedonija - Inicijativa za izgradnju ski centra Galičica iznad Ohrida

Gali;ica, Ohrid | 18.08.2012. | build.mk
611349

Makedonski elektroprenosni sistem operater (MEPSO) je objavio poziv za izbor zainteresovanih subjekata za izradu razvojne studije izvodljivosti i master plan za razvoj i izgradnju skijališta u Nacionalnom parku Galičica koji se nalazi između Ohridskog i Prespanskog jezera.

Kroz pripremu dokumenata za utvrđivanje izvodljivosti dugo najavljivanog projekta utvrdiće se i potrebna finansijska sredstava za investiciju u pretvaranje Ohrida i u zimski turistički centar. Za realizaciju ove ideje izuzetno je važna studija kojom bi se procenio uticaj na životnu sredinu, za čiju izradu tek treba da se raspiše tender i da se odredi stepen opasnosti na endemsku floru i faunu pri eventualnoj izgradnji ski centra.

Udruženje hotelijera Makedonije (HOTAM) i Ohridski gradonačelnik Aleksandar Petreski su u nekoliko navrata izlagali svoje ideje i predloge za realizaciju ove investicija. Hotelijeri veruju da se zimski turizam može razvijati kroz izgradnju skijališta sa devet staza u dužini od 12 kilometara, pet ski - liftova u dužini od 4,5 kilometara i dva objekta čvrste gradnje, a na čitav poduhvat bi uložili 2.86 miliona evra.

Gradonačelnik Petreski u martu ove godine je izašao u javnost sa idejom o izgradnjom žičare od hotela "Desaret" do izletničkog mesta Korita u dužini od 6 km. Makedonska vlada je dala potrebnu saglasnost uz uslov da se predhodno mora pripremiti potrebna dokumentacija za ovaj projekat, a zatim da se izabere najpovoljniji ponuđač, koji bi izgradio Ski centar Galičica.

 

     Izvor: www.build.mk/?p=17533

Galerija slika

Komentari