Vesti Kostelić operisan, vraća se u martu

Kostelić operisan, vraća se u martu

| 13.02.2012. | B92, index.hr
kostelicsoci12022012a

Hrvatski skijaš Ivica Kostelić uspešno je operisan u Bazelu, a prema prvim prognozama on će zbog oporavka sa staze odsustvovati tri nedelje. Kosteliću je tokom operacije odstranjen komadić meniskusa desnog kolena, koji je stvara bolove i onemogućavao mu punu ekstenziju kolena.

Aktuelni osvajač Svetskog kupa povredio se tokom superkombinacije u ruskom Sočiju, na kojoj je trijumfovao i tako osvojio Kristalni globus u toj disciplini.

Lekarska ekipa iz Bazela istakla je mišljenje da je do povrede došlo prilikom doskoka kod velikih skokova u Sočiju, od kojih jedan iznosi čak 60 metara, po čemu je najduži u ovogodišnjem Svetskom kupu. Kostelić je bolove osetio tek tokom slalomskog dela kombinacije, a oni smatraju da je usled rotacija taj komadić meniskusa samo otpao.

Ohrabrujuča vest da nema daljih oštećenja desnog Kostelićevog kolena, kao i da se hrskavica oporavlja bolje od očekivanog. Hrvat će do srede ostati u Bazelu, gde će početi sa rehabilitacijom, a u četvrtak će oporavak nastaviti u Daruvarskim toplicama.

Ukoliko prvih dana ne bude većih bolova i ako rehabilitacija bude tekla normalno, Kostelić bi se u Svetski kup vratio u Kranjskoj Gori, gde su trke na programu 10. i 11. marta. Po tom planu, on će devet trka, jednu u Moskvi, dve u Banskom i po tri u Krans-Montani i Kvitfjelu.

To samim tim znači da bi povreda Kostelića mogla da košta odbrane velikog Kristalnog globusa, ali sve zavisi od rezultata njegovih rivala. U najboljoj poziciji nalazi se Švajcarac Beat Fojc, koji ima 70 bodova manje od njega u generalnom plasmanu Svetskog kupa.

„Ivica je dobro, oporavlja se i najvažnije je da je operacija dobro prošla. Moglo je da bude i gore, ali, srećom, rehabilitacija će kratko trajati. Sličan zahvat imao je i pre dve godine, tako da to njemu nije ništa novo. Bitno je da se vrati raspoložen za skijanje“, rekao je portparol Hrvatskog skijaškog saveza Nenad Eror.

Kosteliću je to bila deveta operacija koju je obavio na desnom kolenu, posle prve 1998. godine. Prethodni put hrvatski skijaš se na operacionom stolu našao prošle godine, a većina zahvata obavljena mu je baš u Briselu.

Komentari