Vesti Kopaonik - U planu izgradnja nove ski staze Bela reka 3

Kopaonik - U planu izgradnja nove ski staze Bela reka 3

Kopaonik | 10.06.2021. | eKapija
SN gondola brzee2020 11 0714 1200x730

Građevinska sezona na Kopaoniku počela je vrlo dinamično. Trenutno se radi na 30 lokacija, a pored radova na proširenju smeštajnih kapaciteta radi se i na brojnim infrastrukturnim projektima. Do sada je već poznato da će se na ovom planinskom turističkom centru zidati nov objekat u kome će biti smeštena policijska i vatrogasna stanica, novo parkiralište za sve veći broj vozila koja opterećuju saobraćaj, a u planu je i izgradnja nove ski staze Bela reka 3.

Javno preduzeće Skijališta Srbije investiraju u ovaj projekat koji bi trebalo da prati povećanje broja gostiju. Prema projektu izgradnje, koji je nastao nakon detaljnog geološkog istraživanja terena, nova ski staza Bela reka 3 biće dužine 1026,10 metara, sa različitom širinom na posebnim delovima od 16, 30 i 50 metara. Pored staze biće izgrađeni kanali za odvođenje viška vode.

Ceo ovaj veliki projekat nastao je kao deo obimnijeg projekta izgradnje žičare gondola Brzeće - Mali Karaman u dužini od 3km. a koja je u februaru puštena u rad. Pored povećanja broja prevoza skijaša, gondola je omogućila da se naselje Brzeće razvije kao turistički centar. Sve ovo izvedeno je sa ciljem da se rastereti poseta na Kopaoniku i opterećenje saobraćaja. Nakon što su napravljeni adekvatni transportni kapaciteti, sada se pristupa izgradnji nove ski staze koja treba da zameni postojeću, veoma strmu stazu Bela reka 2, a što će omogućiti prijatnije uživanje turista u zimskim sportovima.

Vrednost projekta izgradnje ski staze Bela reka 3, prema navodima iz urbanističkog plana na čijoj su izradi učestvovale firme Elkoms i Arhiplan, ukalkulisana je u projekat izgradnje žičare u koju je planirano ulaganje u visini od 27 mil EUR.

eKapija | 10.06.2021  N. Ignjatović

 

Komentari