Vesti Kopaonik - Planina snega i sunca tokom zime 2009

Kopaonik - Planina snega i sunca tokom zime 2009

Kopaonik | 13.01.2009. | politika.rs
koppanot 960x584

Kopaonik je naša najlepša planina i značajan ski centar. Kopaonik ili Kopanik (kažu da se tako pravilno zove) je dobio ime po rudnom bogatstvu koje seovde kopalo od najstarijih vremena.

Nalazi se između reka Ibra i Sitnice, Laba, Kozničke i Jošaničke reke, Rasine i Toplice. Današnji oblik reljefa Kopaonika stvorili su, kroz dugi niz godina, procesi erozije i spiranja. Duboke kotline i klisure Kopaonika urezale su mnogobrojne reke i zajedno sa Samokovskom rekom, centralnom kopaoničkom vodenom arterijom utiču na rasprostranjenost biljnog i životinjskog sveta. Ovu planinu karakteriše raznovrsna geološka građa sa stenama različitog nastanka i starosti.

Klima Kopaonika obeležena je sa preko 200 sunčanih dana godišnje zbog čega i nosi naziv „planina sunca”. Nalazi se na prelazu primorske ka kontinetalnoj klimi. Snegovi sa izvesnim odstupanjem padaju od kraja novembra i traju do maja, prosečno od 180 do 230 dana godišnje.

Vrhunski uređeni tereni skijaškog centra Kopaonik pružaju neizmerno uživanje svim kategorijama skijaša, od početnika do onih vrhunskih i čine boravak na Kopaoniku nezaboravnim.

Skijaški centar Kopaonik poseduje preko 40 kilometara staza uređenih za alpsko skijanje i oko 20 kilometara staza za nordijsko skijanje, a za noćno skijanje tu je osvetljena staza Malo jezero. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, postoji mogućnost kvalitetnog pripremanja staza veštačkim snegom. Sve staze su veoma dobro povezane sistemom žičara i ski liftova, kapaciteta 28.600 skijaša na sat. Ovaj sistem čine tri nove, isklopive četvorosedne žičare velike brzine (ukupan kapacitet 5.400 skijaša na sat), dve fiksne žičare sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša (ukupan kapacitet 4.200 skijaša na sat), pet dvosednih žičara ukupno 5.880 skijaša na sat, četiri vučna ski lifta kapaciteta 4.800 skijaša na sat i devet ski liftova „tanjir” kapaciteta 7.300 skijaša na sat. Pored staza za alpsko i nordijsko skijanje, centar poseduje i uređen snou-bord (snow-board) park, na kome se organizuju mnoga takmičenja domaćeg i međunarodnog karaktera.

Skijališta Srbije obezbedilo je nove punktove za prodaju ski karata u ski centru Kopaonik. Pored postojećih u hotelima na vrhovima i u Brzeću, Jat apartmani i kod polazne stanice žičare Bela reka, nova prodajna mesta nalaze se u Klubu A i kod polazne stanice žičare Centar. Dodatni punktovi za prodaju ski karata su obezbeđeni kako bi se izbegla gužva i čekanje na prodajnim mestima. U sezoni, posetioce očekuje značajno poboljšan nivo usluge, što znači manje gužvi na žičarama i ski liftovima kao i bolje pripremljene staze.

Cena ski pasa za sedam dana je 9.700, a za decu do 12 godina 6.200 dinara. Karte za sedmodnevni, desetodnevi i sezonski ski pas obavezne su fotografije. Fotografisanje je besplatno i vrši se na mestu kupovine ski karte.

Trenutno u postojećim snežnim uslovima radi 19 žičara, čekanje je od pet do deset minuta na frekventnim žičarama, dok na nekima nema čekanja. Do osmog januara registrovano je oko 383.000 prolaza skijaša na žičarama, kažu u Skijalištima Srbije. Mobilna su i tri topa za osnežavanje tri staze Pančićev vrh, Karaman greben A i B, a osposobljen je i stari sistem za veštački sneg.

Visina snežnog pokrivača na Kopaoniku je 35 centimetara, a staze su otvorene od 9 do 16 časova. Postoji mogućnost i noćnog skijanja od 19 do 22 časa.

Redovno radi Dnevni ski info gde se mogu saznati meteorološki podaci o temperaturi, visini snega na stazama, oblačnosti, magli, brzini vetra i uopšte stanju na stazama, ski servisima i mogućnostima iznajmljivanja opreme i ski školama. Instruktori skijanja moraju da imaju sertifikate koja izdaju Skijališta Srbije.

Na Kopaoniku su, kao i svake godine, oko Nove godine i u vreme zimskog raspusta popunjeni svi kapaciteti.

Polupansion u dvokrevetnoj sobi po osobi u hotelima Grand, Putnik Klub A, Putnik, Olga Dedijer, Jugobanka, Ozon, Junior, Srebrnac, Kopaonik, planinski dom Bela reka, konak Dobrodolac, vile Radigost, Đorđević i Ivanović košta od 1.700 do 8.200 dinara dnevno u zavisnosti od perioda.

Najam apartmana u Konacima-Sunčani vrhovi, JAT, Nebeske stolice 1 i 2, Bjanka, Suva reka i vili Raška košta od 2.740 do 17.571 dinar u zavisnosti od vrste apartmana i perioda.

Turističko naselje Jolly-kop je novi kompleks u naselju Treska sa moderno opremljenim smeštajnim kapacitetima u dve vile Jelica i Valentina.

Boravišna taksa je 100, a osiguranje 70 dinara za odrasle, a za decu od dve do sedam godina boravišna taksa i osiguranje je 50 dinara.

           Izvor: politika.rs    Dragica Bajić

 

Komentari