Vesti Kamenički vis - moguća obnova skijališta u blizini Niša

Kamenički vis - moguća obnova skijališta u blizini Niša

Niš, Pantelej | 23.11.2020. | ekapija
SetWidth1200 kamenicki vis tabla slajder

Skijalište na Kameničkom visu kod Niša moglo bi biti ponovo uspostavljeno, rečeno je na sastanku čelnika niške opštine Pantelej i stručnog tima JP Srbijašume – Šumsko gazdinstvo Niš.

Šumsko gazdinstvo u Nišu preuzelo je obavezu da obnovi izletnički mobilijar na Kameničkom visu i dopuni sadržaje na izletištu Dabilo kao i da, u svojstvu upravljača šumskim dobrima, pomogne Opštini Pantelej u procesu ponovnog uspostavljanja skijališta na Kameničkom visu.

Dogovorene su i zajedničke akcije pošumljavanja izletničkih i drugih prostora na području GO Pantelej, navodi se na sajtu ove gradske opštine.

         Izvor: eKapija

Kamenički vis je omiljeno jednodnevno izletište Nišlija koje je udaljeno od Niša 14 kilometara i smešten je na ograncima Svrljiških planina, iznad sela Kamenica po kome je i dobilo ime. Prvobitni naziv Kameničkog visa je bio Kamenita glava. Na samom visu nalazi se prostrana zaravan okružena šumom, sa koje se pruža dobar pogled na Niš i nišku kotlinu.

Nalazi se na nadmorskoj visini između 750 i 800 metara, a zemljište je blago formirano i pokriveno niskim šumskim rastinjem. Na severnoj strani Kameničkog visa nalazi se Studeni kladenac koji je jedini izvor vode na ovom području.

Na severnoj strani visa izgrađena je ski staza dužine 350 metara, staza za sankanje i dva manja ski lifta koja trenutno nisu u funkciji. Na Kameničkom visu je sedamdesetih godina izgrađeno turističko naselje “Šumski cvet” sa dvadeset jednim bungalovom.   (Izvor: daljine.rs)

 

 

Komentari