Vesti Jasper, CAN - Platforma za "hodanje po oblacima"

Jasper, CAN - Platforma za "hodanje po oblacima"

Jasper, CAN | 22.05.2014. | 24sata.info
Skywalkn

Od ovog meseca, posetioci nacionalnog parka Jasper u Kanadi imaju mogućnost da “hodaju po oblacima”, pošto je otvorena nova posmatračka platforma koja oduzima dah i omogućava posetiocima da hodaju više stotina metara iznad zemlje.

Jasper je najveći nacionalni park u kanadskom delu Stenovitih planina, koji je dobio novu atrakciju koja će sigurno oduševiti turiste i na neki način ih približiti prirodi. Reč je o posmatračkoj platformi simbolično nazvanoj “The Glacier Skywalk”, koja je izgrađena od čelika i stakla.

Ovaj potez koštao je oko 21 miliona američkih dolara. Konstrukcija je “usidrena” u strmovitu stenu sa strane planine i ima oblik luka, a postavljena je na visini od 274 metra iznad doline Sunvapta kojom protiče istoimena reka.

Posetioci će šetati po staklenom podu ispod kojeg se vidi dolina, dok se sa svih strana okolo pruža pogled na jedan od najlepših predela Kanade. Inženjeri su se odlučili za zakrivljenu stazu da bi ponudili dodatne poglede i uzbudljivo iskustvo na strukturnim osloncima.

Izuvijana po obodima planina koje su oblikovali glečeri, sneg, vetar i retko kada sunce, ova staza je sada bogatija za pomenuti luk, koji se u svojoj najizvijenijoj tački od ivice stena nalazi na udaljenosti od oko 30 metara.

Platforma se za posetioce otvara tokom meseca maja2014. i očekuje se poseta 250.000 turista u najlepšem djelu sezone. Uz razgledanje prelepe panorame, dostupne su i vožnje brodićem i gondolom.

 

Galerija slika

Komentari