Vesti Jahorina - U zimsku sezonu 2021/2022 sa pet novih instalacija

Jahorina - U zimsku sezonu 2021/2022 sa pet novih instalacija

Jahorina | 22.08.2021. | glassrpske.com
jah avgust 2021 7 1200x730

Jahorina, olimpijska planina sa dugom tradicijom, ovog leta doživela je vrhunac infrastrukturnih radova koji su obelježili njen ubrzan razvoj tokom prethodnih par godina.

- Ovo je vreme kada ubedljivo najviše gradimo. Ne postoji ni jedno vreme u istoriji Jahorine da je građeno ni 40% onoga što gradimo danas. To je moguće samo kada imate stabilne planove i viziju. Ovo je za "Glas Srpske" izjavio Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina, i dalje dodao...

- Veliki investicioni projekti koji podrazumevaju izgradnju najmodernijeg sistema osnežavanja, uređenja ski-staza, novih liftova i kabinske gondole, osvetljenja, izmenu vizuelnog identiteta bili su dobra uvertira za do sada najveći investicioni period koji je trenutno u toku. Zahvaljujući novim projektima Jahorina zimsku ski-sezonu 2021/22 dočekuje najspremnija i sa do sada najboljom ponudom za skijaše i ljubitelje zime na planini.

Konkretno ovog leta se gradi čak pet novih instalacija koje će kapacitet skijališta povećati za duplo, za čak 9.500 skijaša na sat. Kada završimo sve ove projekte Jahorina će biti broj 1 ski-centar u ovom dijelu Evrope.

GONDOLA POLJICE

Ogromna investicija i najvažniji projekat je najsavremenija gondola na najfrekventnijoj lokaciji Poljice, sa najnovijom tehnologijom, svetlosnim efektima, najnovijim kabinama i povećanim kapacitetom od 3.600 skijaša na sat. Njen polaz i izlaz će kreirati poznata italijanska dizajnerska kuća Pinifarina. U polaznoj stanici će biti smeštena sva prodajna mesta i drugi prateći sadržaji, a izlaz će biti povezan toplom vezom sa Olimpijskim barom.

Na trasi postojećeg šestoseda na Poljicama krenula je izgranja nove kabinske gondole. Polazna stanica gondole je na Poljicma na garaži dosadašnjeg šestoseda, čija instalacija se demontira i postavlja na novu lokaciju ski staze Sunčana dolina (Obućina bare - Trnovo).
Izlazna stanica gondle na vrhu Poljica biće spojena toplim tunelom sa restoranom Olimpijki bar da bi posetioci i neskijaši mogli da dođu i borave u restoranu kad je hladno i loše vreme. Na polaznoj stanici gondole gradiće se podzemna garaža.


Poljice, počela izgradnja Gondole  (Foto - S.Basara)

 

ŠESTOSED ŽIČARE RAJSKA DOLINA I OBUĆINA BARE-TRNOVO
U toku su radovi i na izgradnji dve šestosed žičare.

Radovi na izgradnji šestoseda u Rajskoj dolini, čiji će kapacitet biti 2.400 skijaša na sat, su već u odmakloj fazi. Radi se o novoj Leitner instalaciji dužine oko 700m. Pokriva u potpunosti sektor Rajska dolina, polazi sa platoa na kom se trenutno nalazi dječiji poligon i gradi se uz staze Rajska dolina.


Postavljene su polazna i izlazna stanica šestoseda Rajska dolina

Planirano je i prebacivanje dosadašnje instalacije šestoseda Poljice sa kapacitetom od 2.400 skijaša na sat u naselje Trnovo - Obućina bare, gde se trenutno vrše radovi na uređenju terena. Ovaj deo Jahorine dobija i nove ski-staze koje duž kojih se postavlja sistem osnežavanja, ali i ski-vrtić sa pokretnom trakom i zabavnim rekvizitima za najmlađe.


Nova staza na lokaciji Trnovo - Obućina bare koja se pominje i pod nazovom Sunčana dolina. Staza je izgrađena (desno na slici), postavljeno osnežavanje, a probijena je i trasa (levo na slici) duž koje će biti postavljena šestosed žičara premeštena sa Poljica. U pozadini objekat u izgradnji - Snježna Dolina Resort. Foto:S.Basara




DVA SKI-LIFTA TIPA SIDRO
Najlepši deo Jahorine, čuvena Rajska dolina, biće upotpunjena sa još dva ski-lifta, nazvana Javor, koji će prevoziti skijaše skroz do polaza staze "Spust" na kojoj je 1984. godine održano olimpijsko takmičenje. Radi se o novim Doppelmayr instalacijama ski liftova tipa sidro čiji je ukupan kapacitet 1950 skijaša na sat.


Ralska dolina - završeno osnežavanje (foto Baja)


SISTEM OSNEŽAVANJA NA 7 KM SKI-STAZA
Već postojeći, Technoalpin sistem osnežavanja dobija svoju nadogradnju na 7 km ski-staza. U planu je da se izvrši ugradnja ukupno 29 uređaja od čega 15 lansera i 14 snežnih topova. Implementacijom ovog projekta Jahorina će imati ukupno 18 km ski-staza prekrivenih sistemom za veštačko osnežavanje.
U pitanju su staze Trnovo, Termag 1B, staza 3A, staza Rajska dolina i staza 6A (Prača).


Postavljanje sistema osnežavanje duž staze Obućina bere - Trnovo (foto S.Basara)


OSVETLJENJE SKI-STAZE NOVAK ĐOKOVIĆ
Ljubitelji noćnog skijanja će se sigurno obradovati projektu osvetljenja upravo ove ski-staze koja nosi naziv najboljeg tenisera Novaka Đokovića. Staza je dužine 1.000 m koje će dodatno proširiti ponudu u večernjem terminu na ukupno 5 km ski-staza za noćno skijanje.
Za prevoz skijaša u noćnom terminu u pogonu biti i Gondola "Partizan".


Staza Novak Đoković duž koje se postavlja i osvcetljenje


MODERNIZACIJA DVOSEDA OGORJELICA
Polazna i izlazna stanica čuvenog dvoseda Ogorjelica, koji je najveći podsetnik na period Olimpijade, dobiće novi moderniji izgled.
Budući izgled ove žičare već izaziva sjajne reakcije i mnoštvo pozitivnih komentara.


Letnja verzija modernizovanog dvoseda Ogorijelica 2


PROŠIRENJE UGOSTITELJSKOG OBJEKTA OLIMPIJSKI BAR
Ugostiteljski objekat smešten na samom vrhu planine, kod velikog jezera dobija novu terasu sa najepšim pogledom na planinske vrhove.
Terasa Olimpijskog bara se širi za 400m2, na dve etaže, sa još jednom kuhinjom i svim pratećim elementima.  U svom obnovljenom ambijentu Olimpijski bar će moći da primi znatno veći broj posetilaca. Pogled sa terase pružaće se ka jezeru za veštačko osnežavanje koje je jednako atraktivna lokacija u zimskom i letjem periodu.
Izlazna stanica nove gondole Poljice će biti povezana toplom vezom sa Olimpijskim barom.


Priširenje Olimpijskog bara a očišćeno je i dno veštačkog jezera

Izvor i Fotografije (ako nije drugačije navedeno): OC Jahorina


Komentari