Vesti Jahorina - U toku je izgradnja gondole na Ravnoj planini

Jahorina - U toku je izgradnja gondole na Ravnoj planini

Ravna planina, Pale | 11.09.2016. | ressrs.ba
gondola rpl 720x480

Na ski-centru Ravna planina, udaljenom je tri kilometra od Pala, 15 kilometara od Jahorine i 20 kilometara od Sarajeva, uveliko se radi na prvoj fazi izgradnje kabinske gondole "Jahorina Express" koja će povezivati Pale i olimpijsku planinu Jahorinu. Iako je krajni cilj da ova žičara vodi do Jahorine, kako posetioci ne bi morali automobilima ići na planinu, za početak dok se ne nađu investitori, ona će ići samo do vrha Ravne planine.

Izgradnje gondole predstavlja nastavak projekta započetog pre četiri godine, kada je Majnex d.o.o. Pale počeo izgradnju skijališta Ravna planina sa veštačkim osnežavanjem. Radovi će biti završeni do 15. novembra 2016. godine. Polaziće ispred restorana "Gondola", a izlazna stanica je na vrhu Ravne planine, pored veštačkog jezera.

"Gondola, koju radi italijanska firma ’Leitner’, sastojaće se od 20 kabina, a biće duga 1.350 metara, dok će kapacitet biti 1.800 putnika na sat. Radovi će biti završeni do 15. novembra ove godine. Polaziće ispred restorana ’Gondola’, a izlazna stanica je na vrhu Ravne planine, pored veštačkog jezera. U planu je da u narednom periodu gondola ide do Jahorine. Taj dio ne zavisi od nas, nego od pronalaska investitora jer je ovo skup projekat. Samo ova faza do Ravne planine košta 10 miliona maraka", kazao je Nikola Čvoro, koordinator za komunikacije firme "Majnex" koja je projektant i investitor.

Cijena karte, kako kaže, još nije određena, ali će biti pristupačna svim posetiocima.

"Već u ovoj fazi skijalište je postavilo sebe na mapu Svetske skijaške federacije, tako da ćemo u decembru od 12. do 15. imati četiri FIS SKI trke na kojima će skijaši imati priliku ispuniti i olimpijsku normu za sledeće Zimske olimpijske igre. U ovom trenutku znamo da ćemo imati takmičare iz sedamnaest zemalja, a taj broj konstantno raste. Takođe, u saradnji sa FIS-om, organizovaćemo i proslaviti Svetski dan snega", izjavio je Nikola Čvoro.

 

Galerija slika

Komentari