Vesti Jahorina - Snega nema, sistem osnežavanja ne radi, planina pusta

Jahorina - Snega nema, sistem osnežavanja ne radi, planina pusta

Jahorina | 06.01.2014. | bn.tv
hotelbistrica03

Zimska sezona na Jahorini je propala. Snega nema a sistem za veštačko osnežavanje planine ne radi, pa gosti masovno otkazuju aranžmane.

Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, Udruženje hotelijera i Udruženje vlasnika vikend kuća za sve nevolje koje su snašle olimpijsku planinu optužuju nesposobno rukovodstvo Olimijskog centra Jahorina sa čim su danas, putem otvorenog pisma, upoznali i predsednika Vlade Republike Srpke Željku Cvijanović.

Trenutna situacija na Jahorini je kastrofalna, ocjena je turističkih radnika, ali i nažalost malobrojnih turista. Snega nema, a rukovodstvo Olimpijskog centra Jahorina hvalilo se da je, zahvaljujući ulaganjima Vlade Republike Srpske, instaliran sistem za veštačko osnježavanje planine.

Turisti su poverovali i rezervisali zimovanje na Jahorini. Tek kada su došli shvatili su da su prevareni i sada masovno odkazuju ugovorene turističke aranžmane.

"Ovo je poprimilo razmjere elementarne nepogode. Trebali smo imati punu planinu, ali sada na Jahorini nema nikoga. Otišli su i turisti iz Rusije koji su planirali ostati do polovine januara. Problem je nefunkcionisanje sistema za veštačko osnežavanje planine za koji je Olimpijski centar tvrdio da je u funkciji a ispostavilo se da ne radi”, kaže direktor Turističke organizacije Istočno sarajevo Branka Spasojević.

Šta je sa sistemom za veštačko osnežavanje niko ne zna. Rukovodstvo Olimijskog centra ne komunicira sa BN televizijom, jer je to preduzeće odavno postalo svojina SNSD-a.

Nezvanično saznajemo da je sistem pokvaren, a vršilac dužnosti direktora Centra nespretno se pravda da temperatura na planini nije dovoljno niska da bi se pravio vještački snijeg. Temperatura je ista i u zemljama okruženja, ali njihovi zimski
centri rade. Oni su, za razliku od nas, na na vreme počeli sa pripremama.

Svi propusti Olimpijskog centra Jahorina skupo koštaju jahorinske hotelijere, bez obzira na stranačku pripadnost.
Upozorenja da se na Jahorini dešavaju nelegalne radnje, da neko pokušava odvesti Olimpijski centar u stečaj a potom ga jeftino kupiti, skupo su koštala nekadašnjeg predsednika paljanskog opštinskog odbora SNSD-a Ristu Jokića. Smijenjen je sa funkcije, ali je i dalje član SNSD-a, i idalje upozorava na kriminal koji je na Jahorini evidentan.

,,Osnježavanje se moglo napraviti samo je pitanje šta je sa sistemom. Ko je postavio neefikasan ili pokvaren sistem za osnježavanje?
Ko je za to odgovoran?
Neko mora odgovarati a mislim da je odgovoran onaj koji se predstavljao kao najveći ljubitelj Jahorine i koji je helikopterom dolazio na kafu na Jahorinu”, optužuje Jokić.
Jahorina je najveći privredi subjekat ovog dijela Republike Srpske i u sezoni ovdje radi preko 2 hiljade ljudi. Svi oni su, zahvaljujući nesposobnom rukovodstvu Olimpijskog centra, danas bez posla.

U vodu je pala i priča Vlade Republike Srpske da je u proteklih 4-5 godina u Jahorinu uloženo preko 40 miliona maraka. Kao prvo ako je uloženo toliko novca zašto na planini ništga ne radi? Drugo, koliko god da je uloženo to nisu pare članova Vlade, već prihodi od poreza koje svi plaćamo. I treće to su kreditna sredstava, koja Olimpijski centar ne može da vraća jer već 5 godina posluje sa gubitkom, pa je nedavno bio primoran da na berzi proda preko 20% akcija preduzeća.

Pitanje je samo kada će na doboš i ostatak preduzeća i ko će postati novi vlasnik Olimpijske Jahorine?


         Izvor: rtvbn.com

 

Komentari