Vesti Jahorina - Gondole iz Istočnog Novog Sarajeva i Pala

Jahorina - Gondole iz Istočnog Novog Sarajeva i Pala

Jahorina | 12.09.2019. | Srna
Jah radovi 2019 8a

Na Jahorini se radi na projektu izgradnje dvije gondole do ove planine, od kojih bi jedna išla iz opštine Istočno Novo Sarajevo, a jedna iz Pala, rekao je u utorak 10. septembra direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić.

Nikad nije bila bolja podrška za razvoj Jahorine i izgradnju gondola, rekao je Ljevnaić novinarima nakon sastanka ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekolgiju Republike Srpske Srebrenke Golić sa rukovodstvom Olimpijskog centra "Jahorina" i načelnicima opština Pale i Trnovo Boškom Jugovićem i Dragomirom Gagovićem.


"Već se radi na rešavanju imovinskih odnosa na trasi iz Istočnog Sarajeva. Olimpijski centar podržava i projekat nastavka izgradnje gondole od Pala do Jahorine. Taj projekat je dobar, nema alternativu i treba ga podržati", rekao je Dejan Ljevnaić.

Prema njegovim rečima, prvi korak za izgradnju gondole sa Pala je da se zaustavi dalja divlja gradnja na Jahorini, drugi da se pripreme slobodne lokacije na Palama za nove investitore hotelijere, a treći da se ispregovara sa privatnikom koji je vlasnik postojeće gondole ili nađe nova trasa.

"Svaki od projekata na Jahorini u interesu je građana Pala jer će od svih njih oni imati isključivo korist. Već imamo ozbiljan problem da nađemo radnike i neće biti potrebe da ljudi idu odavde i traže posao na drugom mjestu. Jahorina je 100 fabrika, samo je treba dovesti u red", tvrdi Ljevnaić.

On je istakao da se radi i na projektu podrške opštini Trnovo, odnosno izgradnji nove žičare koja će da ide od Obućina bara na vrh Jahorine i koja bi pokrila tri staze kako bi bile rasterećene Poljice.

"Pitanje je samo ko investira u ove projekte. Ako to radi država, onda ona treba da se pita i upravlja time. Mi podržavamo da država ima kontrolu na svakom segmentu na Jahorini", naglasio je Ljevnaić.

Navodeći da se gradi novi ski-lift na poljicama, novih pet kilometara rasvjete za noćno skijanje i da će biti završen restoran kod jezera na vrhu planine i kao i ambijentalno uređenje oko jezera, Ljevnaić je istakao da su vjetroustavi već završeni, a da su tri nove staze ispod gondole pri kraju, od kojih se jedna vještački osnježava.

"Sve projekte koje smo započeli realizovali smo ili priveli kraju. Ove godine je uloženo ukupno 30 miliona KM isključivo zahvaljujući podršci srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, te ministara u Vladi Srpske", rekao je Ljevnaić i dodao da je cilj da usluga na Jahorini bude još bolja.

Prema njegovim rečima, do sada je bilo više od 28.000 vožnji ovog ljeta na Jahorini, što je za 550 odsto više u odnosu na period prije dolaska aktuelne uprave kada je bilo maksimalno 4.000 vožnji.

"Prihodi su ovog leta veći za 190.000 KM ili više od 500 odsto što znači da Jahorina ide uzlaznom putanjom. Zbog interesovanja turista naredne zimske sezone će prvi put biti uvedene direktne autobuske linije iz Novog Sada i Beograda ka Jahorini", najavio je Ljevnaića.

Predsednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Nedeljko Elek rekao je da tema današnjeg sastanka bila zaustavljanje divlje gradnje na Jahorini.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje da Olimpijski centar prodaje placeve na Jahorini samo onima koji su bliski vlasti, Elek je istakao da je to djelimično tačno i naveo da je "vlasnik najveće i najljepše kuće Mirko Šarović, te da je u vikend-naselju najveća kuća Miće Mićića".

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je postignut sporazum da svi budući koraci i aktivnosti budu koordinisani između opština i Olimpijskog centra.

"Nijedna prinadležnosti opštine neće biti izgubljena jer ona ostaje vlasnik. Zakonom o olimpijskom centru biće tačno definisano šta je čija nadležnost", naglasio je Jugović.

Načenik opštine Trnovo Dragomir Gagović rekao je da je bitno da lokalne zajednice tim zakonom ne gube ništa.

          Izvor: Srna

-----------------------------------------------------------

EVO KAKO IZGLEDAJU VILE ŠAROVIĆA I MIĆIĆA NA JAHORINI

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Nedeljko Elek govorio je o zaustavljanju divlje gradnje na Jahorini.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje da Olimpijski centar prodaje placeve na Jahorini samo onima koji su bliski vlasti, Elek je istakao da je to djelimično tačno i naveo da je "vlasnik najveće i najljepše kuće Mirko Šarović, te da je u vikend-naselju najveća kuća Miće Mićića".

Ovako izgleda vila gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića:

Ovo je vila predsjednika SDS-a i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirka Šarovića:

        Izvor: www.princip.news

------------------------------------------------------------------

Jahorini je potreban zakon o Olimpijskom centru

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas na Jahorini da je potreban zakon o Olimpijskom centru /OC/ "Jahorina" jer će njime biti riješeni svi problemi sa kojima se suočava ovaj centar.

Ona je izjavila novinarima da je na sastanku sa rukovodstvom OC "Jahorina" i načelnicima opština Pale i Trnovo Boškom Jugovićem i Dragomirom Gagovićem zaključeno da se izradi zakon o OC "Jahorina", koji će biti upućen u javnu raspravu.


Golićeva je navela da je u izradu prvog zakona o OC "Jahorina" potrebno uključiti četiri do pet resora u Vladi Srpske.

"Taj zakon treba da prođe kompletnu javnu raspravu na ovom području koji pokriva OC, a i sve relevantne institucije", rekla je Golićeva.

Navodeći da ovakav zakon postoji u Srbiji i drugim zemljama u okruženju, ona je ukazala da će sve što je u vlasništvu opština Pale i Trnovo i dalje tako ostati u vlasničkom smislu.

"OC je u nadležnosti Vlade Republike Srpske koja u funkciji Skupštine akcionara daje saglasnost za sve važne uloge", podsjetila je Golićeva.

Ona je naglasila da će biti izrađen i dokument ili novi plan koji bi regulisao gdje ima, a gdje nema gradnje.

"Od 1. jula 2018. godine za svaki izgrađeni objekat ili nadstrešicu inspekcijski organi su dužni da izdaju nalog za rušenje. Ne smijemo dopustiti da Jahorina bude devastirana", naglasila je Golićeva.

Ona je saopštila da je na današnjem sastanku razgovarano kako razvijati infrastrukturu i oživjeti OC "Jahorina", a sve s ciljem održivog razvoja kompletnog područja Istočnog Sarajeva i Republike Srpske.

"Ne razumijem neke koji se protive ideji da se Jahorina proglasi parkom prirode, odnosno da se ovo područje zaštiti od dalje devastacije", rekla je Golićeva.

Prema njenim riječima, potrebno je dati maksimum i da ovaj prostor ojača kada je riječ o komunalnoj infrastrukturi.

"Sigurno će Vlada Republike Srpske, zajedno sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, učiniti sve da bude spriječena devastacija ovog prostora, da ne bude više smeća pored puta za Jahorinu", istakla je Golićeva.

Golićeva je poručila da Republiku Srpsku treba zaštititi od svih zagađivača, te naglasila da postoji zakonsko rješenje kojim se pojačava uloga inspekcijskih organa i inspektora za šumu.

"Drvoprerađivači su bili glavni akteri koji su spriječili da se zaštiti ovo područje. Nećemo dozvoliti da budu uništena pluća Republike Srpske", istakla je Golićeva.

Golićeva je sa direktorom OC "Jahorina" Dejanom Ljevnaićem i predsjednikom Nadzornog odbora Nedeljkom Elekom posjetila svih sedam značajnih infrastrukturnih projekata na Jahorini

              Izvor: www.princip.news

 

Komentari