Vesti Jahorina - Besplatno skijanje za svu decu Istočnog Sarajeva

Jahorina - Besplatno skijanje za svu decu Istočnog Sarajeva

Jahorina | 07.01.2019. | oc-jahorina.com
besplatno za decu 070142019 960

Na Jahorini je 27. decembra 2019. šest opština Istočnog Sarajeva potpisalo sa Olimpijskim centrom sporazum o besplatnom skijanju za decu sa područja ovog grada.

Sporazum su potpisali direktor Olimpijskog centra /OC/ “Jahorina” Dejan Ljevnaić i predstavnici šest opština, a potpisivanju je prisustvovao i pomoćnik ministra za trgovinu i turizam Republike Srpske Dragana Ristić.

U ime lokalnih zajednica sporazum su potpisali načelnici opština Pale Boško Jugović, Trnova Dragomir Gagović, Sokolac Milovan Bjelica, načelnik odeljenja za opštu upravu Istočne Ilidže Mileta Vuković i predstavnik opštine Istočno Novo Sarajevo Igor Đokanović.

Ljevnaić je zahvalio načelnicima opština i gradonačelniku Istočnog Sarajeva što su prepoznali ideju o besplatnom skijanju za svu decu sa područja opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, i dodao da je to veoma značajan projekat koji podrazumeva mnogo obaveza.

“Cilj nam je da vratimo decu na planinu, da je zavole, dožive kao svoju i da odrastaju na njoj. Potpisali smo ugovore gde će deci iz opština biti omogućen ski-pas od Olimpijskog centra jer želimo da se društveno odgovorno ponašamo i da što više mališana iskoristi tu mogućnost”, rekao je Ljevnaić novinarima pre potpisivanja ugovora.

Ukoliko djeca ne znaju da skijaju, kako je rekao, opštine će morati da angažuju ski-učitelja da ih vode, ako su početnici moraju biti obeležena prslucima, da imaju kacige, a da će se deca koja znaju skijati kretati sama po stazama.

On je istakao da bez njihovih partnera, opština i Grada to ne bi mogli sami da organizuju, i napomenuo da je prošle godine više od 11.200 dece iskoristilo mogućnost besplatnog skijanja.

Ljevnaić kaže da su uradili još jedan novi dečiji poligon na lokaciji Rajska dolina i da su staze od ove godine još bolje uređene, blage za mališane tokom sticanja prvih koraka.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković zahvalio je upravi Olimpijskog centra “Jahorina”, koji je, kako je naveo, već drugu godinu zaredom omogućio akciju besplatnog skijanja, što pokazuje da su društveno odgovorni.

“Mi, kao institucija, ćemo finansirati besplatan prevoz za decu sa područja Grada Istočnog Sarajeva do Jahorine tokom zimske turističke sezone”, izjavio je Vuković.

On je dodao da je Grad nadležan za poslove gradskog prevoza i da će u okviru tih aktivnosti izdvojiti 30.000 KM, čime će finansirati dve linije iz Lukavice preko Pala do Jahorine, i od Sokoca preko Pala do Jahorine.

Prema njegovim riječima, na taj način će obezbediti da svi koji budu zainteresovani i koji se putem opština prijave za koriš'enje besplatnog skijanja na Jahorini imati besplatan prevoz u kombinaciji sa Olimpijskim centrom koji daje besplatnu kartu.

Vuković navodi da je na opštinama ostao deo posla da organizovano pristupe ovom poslu zajedno sa osnovnim i srednjim školama, da bi što veći broj najmlađih sugrađana koristio ovu mogućnost.

Pomoćnik ministra za trgovinu i turizam Republike Srpske Dragana Ristić rekla je da Ministarstvo brine o najmlađoj populaciji, da su svesni koliki je značaj bavljenja zimskim sportom za razvoj dece, njihovo zdravlje, socijalizaciju.

“Zbog toga će Ministarstvo uvek podržavati ovakve projekte”, naglasila je Ristićeva.

Ona kaže da Olimpijski centar “Jahorina” sa ovom aktivnošću iskazuje spremnost i inicijativu da razvija zimski turizam u ovom gradu i iskazuju dobru konekciju, saradnju i brigu o deci.

Prema njenim rečima, Ministarstvo može i sa drugim društvenim zajednicama u Srpskoj da organizuje niz sličnih projekata koji će decu učiniti srećnijom i zdravijom.

Ona je napomenula da je ove godine Istočno Sarajevao zajedno sa Sarajevom domaćin EJOF-a, manifastacije koja će doprinijeti popularizaciji zimskih sportova za mlade i u najboljem mogućem svetlu promovisati Istočno Sarajevo i Srpsku.

Komentari