Vesti Igrišta i Manjača – U planu projekata za izgradnju sledeće godine

Igrišta i Manjača – U planu projekata za izgradnju sledeće godine

| 23.10.2019. | OC Jahorina
IMG0760 igrita1200

Bez obzira na sve aktivne projekte na Jahorini koji su u toku, uprava Olimpijskog centra planira još veće i ozbiljnije projekte za sledeću godinu koji se ne odnose na Jahorinu. Naime, u planu je razvoj ski centra Manjača kod Mrkonjić Grada, ski centra Igrišta kod Vlasenice, kao i spajanje Jahorine gondolom sa Istočnim Sarajevom i sa Palama.

Planirana površina ski centra Manjača odnosi se  najvećim delom na površine koje zauzimaju ski-staze, čija ukupna površina iznosi 75.000 m2, zatim na instalacije i letnje sadržaje.
Prema Planiranom rešenju ski centra Manjača predviđena je jedna šestoseda žičara, ukupne visinske razlike oko 264 m, dužine oko 1.000 m i kapaciteta 3.000 skijaša/sat kao i pokretna traka dužine oko 100 m, kapaciteta 1.000 skijaša/sat. Žičaru prate dve ski-staze pokrivene sistemom osnežavanja, ukupne dužine oko 2.500 m. Pored skijaške infrastrukture u planu je igradnja i zabavnih sadržaja: tjubing, avantura park, dečije igralište, zip line i drugi zanimljivi sadržaji.

Skijalište Igrišta

Planirana površina ski centra Igrišta odnosi se najvećim delom na površine koje već zauzimaju ski-staze, čija ukupna površina iznosi 190.000 m2.
Prema Planiranom rešenju ski centra Igrišta predviđena je jedana šestosed žičara, ukupne visinske razlike oko 330 m, dužine 820 m i kapaciteta 3000 skijaša/sat i pokretna traka dužine 150 m, kapaciteta 1.500 skijaša/sat. Planirana je izgradnja tri glavne ski-staze koje će boti pokrivene sistemom osnežavanja, ukupne dužine oko 4.750 m. Kao i za ski centar Manjača i na Igrištima je u planu izgradnja i zabavnih sadržaja, ali i ugostiteljskih i parking prostora.

Takođe, od velike strateške važnosti su i projekti - spajanje Jahorine sa Istočnim Sarajevom ali i sa Palama putem kabinskih gondola koje su ujedno najadekvatnije ali i najatraktivnije rešenje kako za prevoz skijaša tako i za prevoz gostiju i turista koji nisu skijaši.

Tim povodom direktor olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić rekao je:
„Uvek pravimo jedinstvene projekte, prvi u ovom delu Evrope, tako smo i došli na ideju da povežemo najbliži grad sa najdužom gondolom na Balkanu i da omogućimo stanovnicima i turistima da se na najbrži, najlakši i najbezbedniji način prevezu do Jahorine i zimi i leti. Sad smo u fazi pripreme, obezbeđenja imovine i dokumentacije, početak gradnje će započeti nakon završetka ovih aktivnosti, obezbeđenja sredstava i sprovođenja javnih nabavki. Benefiti projekta su veliki i ogledaju se u lakšem pristupu Jahorini u svako doba, turistički i za ljude koji žive u okolini. Realizacijom ovog projekta biće moguć prevoz sa aerodroma do Jahorine jer je polazna stanica planirana u neposrednoj blizini međunarodnog aerodoma Sarajevo. Pored toga što će ova gondola biti jednistvena turistička atrakcija takođe će doprineti smanjenju zagađenosti i manjoj upotrebi automobila kao i bezbednosti svih korisnika. U planu su i 2 usputne stanice, na Trebeviću i na Dvorištima.
Kada je reč o projektu spajanja Pala sa Jahorinom, želimo da najviše benefita imaju građani Pala. Izgradnjom ovog projekta ćemo razviti najviše Pale, jer će po ugledu na evropske ski centre, centar smeštajnih kapaciteta i zbivanja pre i posle skijanja biti upravo na Palma. Trenutno radimo na pronalaženju najbolje trase gondole i propratnih staza.
Svaki od ovih projekata je strateški itekako značajan za razvoj naše regije ali i podsticanje i prazvijanje privrede u celoj državi.“

 

Komentari