Vesti Igrišta, BIH - U planu obnova ski centra iznad Vlasenice

Igrišta, BIH - U planu obnova ski centra iznad Vlasenice

Igriša, BIH | 13.06.2020. | OC Jahorina
Igrista feb2019 960x584a

U planu je velika obnova i izgradnja ski centra Igrišta, kojima će rukovoditi i koordinirati Olimpijski centar Jahorina.

Ski centar se nalazi na planini Javor iznad grada Vlasenica, neposredno uz magistralni put koji od Zvornika kroz ovaj grad vodi prema Han Pjesku i dalje Sarajevu ili Jahorini. Nosi naziv po istoimenom najvišem vrhu ove planine na 1406 m/nv.

Kako su naveli u OC Jahorina, nekadašnji ski centar Igrišta kod Vlasenice biće potpuno rekonstruisan izgradnjom ski liftova, tehničke baze, uređenjem ski staza, i izgradnjom zimsko - letnjeg zabavnog parka.

Uz relizaciju svega planiranog, Igrišta će zaposliti 50-ak radnika i postati atraktivno mesto za odmor kako u letnjem tako i u zimskom periodu čime se omogućava dalju razvoj istočnog dela Republike Srpske.

Ski centar Igrišta je zgraden u vreme uoči Olimpijskih igara u Sarajevu kao pomoćni centar.

Polazne stanica velikog ski lifta, i ispred pored puta restoran Javor

Od Vlasenice do skijališta (polazne stanice velikog ski lifta) ima oko 6,5 Km puta koji se strmo penje usponom od 14%. Zatim još oko 5,5 km do prevoja "Pogledi" na 1.193 m/nv, a odatle do Javorove poljane još oko 2km - lokacije na kojoj se nalaze bebi ski liftovi i gde je moguće noćno skijanje (ukupno oko 14km). Ski centar poseduje 3 ski staze ukupne dužine 9km.

Ski centar, poslednjih 10-tak godina

Veliki ski lift tipa "tanjir" dužine 900 m poslednjih 10-tak godina godina je potpuno devastiran. Imao je kapacitet 800 skijaša na sat, sa početne tačke na 1.004 m/nv do krajnje tačke (nešto iznad Javorove poljane) na 1.350 m/nv, sijašima je pomagao da savladaju impozantnih 325 m visinske razlike sa prosečnim nagibom od skoro 40%.

Mapa ski centra Igrišta

Sa vrha žičare se spuštaju tri ski staze, jedna levo u širokom luku, druga desno u širokom luku, kao i treća dosta strma desno uz samu trasu ski lifta. Kvalitet staza je inzvanredan, tako da skijanje na ovim stazama, od kojih je najduža dugačka i skoro 3  km, uopšte nije dosadno i zahtevnijim skijašima.

Ovako je nakada bilo na polaznoj stanici velikog ski lifta

Na ski centru na Javorovoj poljani je skijašima na raspolaganju bio ski servis, mogućnost iznajmljivanja ski opreme kao i ski škola.

Nadajmo se da će Igrišta ponovo zasijati novim skijaškim sjajem...

Komentari