Vesti Goč, Vrnjačka banja - Skijalište zatvoreno, jer nije bezbedno

Goč, Vrnjačka banja - Skijalište zatvoreno, jer nije bezbedno

Goč, Vrnjačka banja | 23.02.2019. | rs.n1info.com
Goc skijaliste zatvoreno N1a

Kategorije

Skijalište na planini Goč kod Vrnjačke Banje, u sred zimskog raspusta, zatvorila je inspekcija, jer nije bezbedno za skijaše. Posetioci koji su planirali da zimski raspust provedu na Goču, koji je idealan za početnike i ima daleko pristupačnije cene od Kopaonika, kažu da su bili zatečeni kada su videli da ski liftovi ne rade.

Republička turistička inspekcija je zatražila da skijalište mora da ispuni kriterijume za bezbedno skijanje ili da se zatvori. Čelnici u Vrnjačkoj Banji koja upravlja ovim skijalištem sležu ramenima. Kažu da nemaju novca da ispune sve kriterijume za bezbednost skijaša. I zato su ga zatvorili.

"Sami smo bili prinuđeni da skijalište stavimo van funkcije. Nije inspekcija direktno zatvorila, već su samo preventivno dali rok da otklonimo nedostatke. U pitanju su višemilionska sredstva i nismo mogli ove godine da to učinimo", rekao je za N1 Dušan Radović, direktor Sportskog centra u Vrnjačkoj Banji.

Turistička inspekcija zahtevala je da licencirani spasioci i redari vode računa o skijašima na Goču, da se nabave vozila i oprema za spasavanje, uredi mesto za sletanje helikoptera i ogradi staza.

Pre samo dve godine staze na Goču su bile prepune skijaša, početnici na jednostavnijoj, rekreativci na malo složenijoj stazi. I ono što je krasilo padine Goča sa vrnjačke strane, puno dece. Najviše u vreme zimskog raspusta. Iz Sportskog centra u Vrnjačkoj Banji hvalili su se tada da su staze utabane i dobro pripremljene, sa kapacitetom sidra od preko hiljadu skijaša u satu. Danas, dve godine kasnije, potpuno drugačija staza. Žičara ne radi, a skijaša, iako je raspust, skoro da nema.

---------------------

Skijanja već tri godine nema ni na suprotnoj padini planine Goč, na Dobrim vodama na strani od Kraljeva. Ovo skijalište ostalo je i bez tabača za sneg, motornih sanki.

Stari ski-lift je demontiran kao i uspinjača i sve je prodato u staro gvožđe da bi se prema sudskoj presudi, namirile zaostale plate radnika.

       Izvor:  N1,  Autor: Nenad Božovic

Komentari