Vesti Gdje se skija u julu?

Gdje se skija u julu?

| 08.07.2013. | fis-ski
alpedhuezleto

Juli je jedan od najtoplijih meseci na severnoj zemljinoj hemisferi ali su na Alpama mnoga skijališta već od juna otvorena. Kako se evropska zima završavala tako su se na južnoj hemisferi otvarala skijališta i očekuje se da će tokom jula meseca biti otvoreno njih preko 100, sve južno ispod linije ekvatora

Zadnje sedmice juna je u austrijskim alpama palo 50 cm novog snega. Južno od ekvatora je sezona započela i na Novom Zelandu gde je palo preko 3m snega kao i u brojnim ski centrima u Južnoj Americi.

Severna hemisfera

Austrija ima više otvorenih glečerskih skijališta nego ijedna druga zemlja severne Evrope. Dok Stubai glečer završava svoju 10 mesečnu skijašku sezonu, Hintertux, koji radi tokom cele godine, ima 10 cm novog snega. Kitzsteinhorn je otvoren do 21. Jula a Moltal glečer je ponovo otvoren za svoju skoro 11  mesečnu sezonu.
Tokom juna meseca u Francuskoj nije bilo otvorenih skijalista, početkom jula su započeli rad Les 2 Alpes, Tignes, Alpe d'Huez da bi radili i tokom avgusta.

U Italiji je otvoren Passo Stelvio sa 20 km staza a Cervinia je nakon dva meseca ponovo otvorena. U Švajcarskoj tokom cele godine radi Zermatt a od 27. Jula će mu se pridružiti susedni Saas Fee.

U Skandinaviji rade samo tri glečera u Norveskoj – to su, otvoreni za letnje skijanje od maja, Folgefonn, Galdhopiggen i Stryn.
U Severnoj Americi je u dobrom stanju sa 2m snega Timberline – Oregon (USA), Beartooth Basin u Montani/Wyoming basin će biti otvoren do 13.jula.

U Kanadi su to Whistler Blackomb-ovi glečeri koji će biti otvoreni do 28.jula.


Juzna hemisfera


Hladno je ali sunčano na skijalištima Afriski u Lesotu i Tiffindell u Južnoj Africi. Tamo se mašinski uređuju 600 m duge staze sa 80 cm snega.

U Argentini nije bilo puno prirodnog snega sve do kraja juna, ali rade skijališta u oblasti Las Lenas i na najvećem skijalištu na kontinentu ski centar Catedral.
Puno bolja snežna situacija je na početku sezone u Čileu, gdje za početak sezone u julu mesecu Portillo ima 1,20 cm a slična situacija je i na drugim skijalistima.

Skijališta u Australiji su započela sezonu već početkom juna na 20-40 cm snega nabijenog na stazama a očekuje se da će se situacija popraviti do kraja jula.

Na samom početku juna skijališta na Novom Zelandu su započela sezonu na rekordnom nivou snežnih padavina. Mt Hutt je zbog snega visokog preko 3 m bio prinuđen da zatvori skijalište zbog neprohodnih pristupnih puteva i staza opasnih za korišćenje. Cardona je otvorena od 22.juna sa 80 cm svežeg snega, tako da se tamo očekuje da će ovo biti jedna od najboljih skijaških sezona, što je već na sam dan otvaranja centra privuklo oko 1300 skijasa i boardera.

 

Komentari