Vesti Francuski ski centru procenjuju gubitke na 1,5 milijardi evra

Francuski ski centru procenjuju gubitke na 1,5 milijardi evra

FRA | 04.04.2020. | lesechos.fr
Mapa F2

Kategorije

Francuska skijališta su uredbom njihove Vlade zazvorena tokom vikenda subota na nadelju 14/15. marta 2020. Rano i iznenadno zatvaranje obrušilo je njihove račune u crveno. Prema prvim procenama asocijacije "Domaines Skiables de France", manjak iznosi oko 1,5 milijardi evra na 250 skijališta Francuske.

Nacionalna asocijacija gradonačelnika planinskih i ski centara - koja je svoje kalkulacije proširila na više aktivnosti i planinska područja koja nisu članice pomenute asocijacije - čak beleži gubitak od 1,8 milijardi evra.

U Savojskim alpima su u gubitku 800 miliona evra turističke potrošnje. Prema prikupljenim podacima "Savoie Mont-Blanc"-a, imaju gubitak od 10 miliona noćenja. U Isereu, gubitak bi iznosio 118 miliona eura.

Hotelska industrija plaća veliku cenu zbog katastrofe izazvane korona virusom. Sa sezonom koja je kalendarski skraćena za 6 nedelja, hotelijerstvo u Savoju izgubilo je 800.000 noćenja, ili 23% od ukupne sezone. U Isereu, hotelijeri procenjuju svoje gubitke na 20 miliona eura, a restorani, na 70 miliona eura.

Planinskim i skijaškim turističkim centrima Francuske je između 1/3 i 1/4 turističke sezone nestalo kao dim...

Komentari