Vesti FIS razvojni kamp za mlade ski skakače u Villachu

FIS razvojni kamp za mlade ski skakače u Villachu

Villach, AUS | 24.09.2020. | Skijanje.rs
FIS Development Ski Jumping NC sept2020 100x608

Od 13. do 19. septembra 2020. godine 16 učesnika iz Slovačke, Bugarske i Srbije učestvovalo je u FIS razvojnom kampu za mlade takmičare u skijaškim skokovima i nordijskoj kombinaciji u Villachu u Austriji.

Predstavnik Srbije je bio naš jedini skakač, mladi Nikola Stevanović sa tenerom, svojim ocem Nenadom Stevanović koji je za ski portal Skijanje.rs izjavio:

"Za Nikolu je ovo bio početak bazičnih priprema nakon par meseci pauze, povratak na osnovnu tehniku skoka i provera tehničke i stilske komponente skoka.
Na kampu su usavršavani elementi razvijanja koordinacije, stabilnosti u poziciji zaleta i povezivanje hitrosti i gibljivosti na odrazu, u promeni momenta balansa.
Procenat ostvarenih skokova je: 35% na maloj hs 30, 45-55% skokov na srednjoj hs 60 i oko 15% -20% skokova na hs 90 skakaonici. Ukupno 98 skokova u 6 trenirajućih dana.
"


Nikola Stevanović - foto:Berni Sendler

Na pitanje o daljim planovima za ovu takmičarsku sezonu, Nenad je naveo:
"Krajem oktobra ako prilike dozvole, trebalo bi da na Planici budu održani treninzi na hs 60 i hs 80 gde bismo videli novu seriju skokova u drugačijoj poziciji, uslovima na obe skakaonice. To bi bio drugi period priprema na skakaonicama između kojih je aktivan kondiciono tehnički trening balansa i imitacija.
Početkom decembra bi bio završni a u januaru pred-takmičarski trening u zimskoj sezoni u Zakopanama
."


Nikola Stevanović

Učesnicima ovog FIS razvojnog kampa skakaonice u Villachu su savršeno odgovarale tehničkom nivou svih učesnika. Tokom nedelje treninga u kampu, pojedinci su uspeli da zabeleže lične rekorde. Zajedno sa klupskim trenerima, trener kampa Michel Lunardi radio je vrlo pažljivo i intenzivno na tehničkoj finoći skijaških skokova, a takođe je iskoristio različite veličine skakaonica u Villach Alpen-Areni da učesnicima neprestalno dodaje nove izazove u program obuke.

Italijanski roller-ski šampion Emanuele Becchis dao je sve od sebe da mladim takmičarima u nordijskoj kombinaciji prenese svoje znanje u trkačkom delu ovog sporta. Trening je bio intenzivan, ali je program za učesnike bio zanimljiv i zabavan.


Nikola Stevanović, jedini sa skijama Flyge.de
Bugarski takmičari sa skijama Thermica
Slovaci sa skijama Slatnar

Kraj dana korišćen je za razmenu iskustava među trenerima. Pored toga, direktor FIS trka u skijaškim skokovima Sandro Pertile, mogao je da provede deo nedelje sa učesnicima i pružio je puno dodatne informacije i novosti u ovom sportu.

Sve u svemu, direktor kampa Sandro Sambugaro zaključio je da je kamp bio veoma uspešan. Učesnici su se vratili kući sa novim iskustvima i puno vere u budućnost kako bi se ove dve specifične zimske sportske discipline što više razvijale i napredovale i u ovim zemljama gde nema puno uslova za to.


Učesnidi FIS razvojnog kampa u skijaškim skokovima u Villachu, septembar 2020.


Mladi skakači iz Slovačke, uglavnom iz kluba Selce sa skijama Slatnar.
Dva trenera Marjan Mesik i Andrej Kapustik.

U galeriji slika su skrinshotovi sa videa koji je snimio Berni Sendler. On je napravio mix, a Nikolin skok je dat iz više uglova sa usporenim pregledom za detaljnu analizu skoka.

Komentari