Vesti FIS Evrobalkan kup - Drama u slalom trci na Kopaoniku

FIS Evrobalkan kup - Drama u slalom trci na Kopaoniku

Kopaonik | 02.03.2015. | SK NIS
EB15 SLM01640

Slovenac Jure Čas, Bugarin Nikola Čongarov i Mađar Norbert Farkaš osvojili su medalje u slalomskoj trci 11. Evrobalkan kupa na Kopaoniku, posle drame u finišu i - nakon finiša!

Drama se dogodila u poslednje dve vožnje, kada su vodeći Stefan Prisadov (Bugarska) i Adam Kocman (Češka, srebrni sa Mokre gore), ispali sa staze i omogućili drugačiju podelu medalja od očekivane.

Nastavak drame odigrao se po završetku trke, kada je jedan od sudija prijavio da je Nikola Čongarov promašio kapiju i da ga treba diskvalifikovati. Posle burnog iznošenja dokaza i protiv-dokaza, uz upotrebu svih priručnih sredstava za snimanje u toku trke, žiri je zaključio da je sudija verovatno video kiks takmičara sa brojem 24 (Kocman, Češka), a ne 34 (Čongarov), pa je srebro dodeljeno bugarskom skijašu.

Čini se da su zbog takve odluke odahnuli i organizatori, jer bi eliminacijom Čongarova trka dodatno izgubila na kvalitetu.

Snaga ovogodišnjeg Evrobalkan kupa počivala je na nastupu četvorice skijaša s najvišim rejtingom, od kojih su, u trenutku odlučivanja žirija, trojica već bila van igre. Iskusni Mađar Dalibor Šamšal, sa fantastičnih 9 bodova na svetskoj rejting-listi, razboleo se i nije startovao. Tada je vrednost trke („cušlag“) zavisila od Bugara, koji su doveli dva izvrsna tima. Georgi Nušev (17 bodova), koji je nekoliko dana ranije pobedio u oba slaloma na Mokroj gori, na Kopaoniku je pao u veleslalomu i nije vozio slalom. Bugarin s najboljim rejtingom (12 bodova), Stefan Prisadov, vodio je posle prve vožnje slaloma, ali je u drugoj odustao na početku staze.

Zato je, od četvorice favorita, još samo Čongarov (13 bodova) mogao da podigne vrednost trke. Priznavanje njegovog rezultata odgovaralo je ne samo organizatorima (Skijaški savez Srbije i Skijaški klub „Niš“), nego i takmičarima. Njih je, u muškoj konkurenciji, na Evrobalkan kupu bilo 37, iz 12 zemalja.

Zlatnu medalju osvojio je Jure Čas, zahvaljujući dobroj prvoj vožnji. Ona mu je, u tom trenutku, donela treću poziciju i prednost koju je Čongarov u drugoj vožnji smanjio na samo tri stotinke, ali je nije dostigao. Pobednik u veleslalomu, Marko Šljivić (BIH), odustao je već u prvoj vožnji.

Srpski skijaši mogu biti zadovoljni svojim nastupom na Evrobalkan kupu. Za razliku od ishoda trke na Mokroj gori (Vukičević četvrti, Stanišić peti), na Kopaoniku je Strahinja Stanišić osvojio bronzanu medalju u veleslalomu i šesto mesto u slalomu. Podbacio je u drugoj vožnji, kada su ga prestigli favorizovani Antonio Ristevski (Makedonija) i Jan Jakubčo (Slovačka), dok mu se Marko Stevović približio na samo pet stotih delova sekunde i osvojio sedmo mesto. Marko Vukičević je u prvoj vožnji zaostao 25 stotinki za Stanišićem, ali je odustao u drugoj.

U ženskoj konkurenciji glatko je pobedila Šejla Merdanović (BIH), onako kako je to učinila na Mokroj gori i u kopaoničkom veleslalomu. Od ostalih 10 takmičarki, ponovo su najuspešnije bile Danijela Elinova i Lorita Stojmenova (Bugarska), kojima su pripale medalje.
Posle veleslaloma, voženog po magli, slalom je na osunčanom Kopaoniku bio pravi praznik za oči. Ipak, takmičari su imali problema s mekanim snegom, koji ni upotrebom hemikalija nije dobio željenu čvrstinu.

Tehnički delegat FIS, Matjaž Vrecl (Slovenija), čestitao je organizatorima na dobro obavljenom poslu, naglasivši da je sve funkcionisalo „kao sat“.

 

Galerija slika

Komentari