Vesti Eurosport - Zimski sportovi u novembru 2016

Eurosport - Zimski sportovi u novembru 2016

| 02.11.2016. | Eurosport.rs
es wintwer 1

Takmičari u zimskim sportovima vraćaju se na borilišta u još jednoj uzbudljivoj sezoni na Eurosportu. Svetski kup u alpskom skijanju je startovao u Zeldenu, a u novembru takmičare u nordijskim disciplinama očekuju prva nadmetanja, dok će se najbolji timovi Evrope okupiti u Glazgovu na karling šampionatu.

ALPSKO SKIJANJE – FIS SVETSKI KUP

Nakon tradicionalnog okupljanja u oktobru na Retenbah glečeru, najbolji skijaši i skijašice putuju u Laponiju, u zemlju “Deda Mraza”, gde će se održati prvi slalom u sezoni. Pobednici u obe konkurencije će uz dragocene bodove i novčane nagrade dobiti i mladog irvasa, koji će ostati u Finskoj i odrastati sa svojom porodicom.

Ukoliko vremenske prilike budu naklonjene skijašima i organizatorima, takmičenje u Leviju održaće se 12. i 13. novembra.

Poslednjeg vikenda u novembru, 26. i 27., FIS Svetski kup odlazi u Severnu Ameriku, gde će se održati prve trke u brzinskim disciplinama. Muškarci će prvi spust u sezoni voziti u kanadskom ski centru Lejk Luiz, dok je u nedelju na programu prvi super veleslalom. U isto vreme, devojke će biti u američkom Kilingtonu, gde će se nadmetati u tehničkim disciplinama, slalom i veleslalomu.

Poslednjih dana novembra, muškarci će se pripremati za mitski spust u Biver Kriku, na izuzetno tehnički i fizički zahtavnoj stazi “Birds of pray”.

Eurosport će direktnim prenosima ispratiti kompletnu sezonu FIS Svetskog kupa u alpskom skijanju, koja se završava u Aspenu, 19. marta 2017, nakon obilaska 31 ski centra i održanih 19 u muškoj i 20 takmičenja u ženskoj konkurenciji.


KARLING – EVROPSKI ŠAMPIONAT U ŠKOTSKOJ

Po deset najboljih selekcija “starog kontinenta” u muškoj i ženskoj konkurenciji okupiće se u Renfrevšajeru u Škotskoj na Evropskom karling prvenstvu. I dok favoriti budu vodili bitke za titulu, ostalim reprezentacijama je samo jedan cilj u planu, biti u prvih osam, čime se obezbeđuje mesto na šampionatima sveta, koji će se naredne godine održati u Pekingu, za devojke i u Edmontonu u Kanadi, za muškarce.

U Škotskoj će se takmičiti i reprezentacije iz “B divizije”, 16 muških i deset ženskih selekcija, dok će timovi iz treće kvalitativne grupe odmeriti snage u Ljubljani, sledeće godine.

Od učesnika Evropskog prvenstva, koje se održava od 18. do 26. novembra, među favoritima za trofej, u konkurenciji muškaraca, uvek se izdvajaju Šveđani i Norvežani, a za iznenađenje bi mogli da se potrude Škoti, ali će radost domaćih navijača zavisiti od sastava tima. U konkurenciji dama, pored Skandinavki, za titule na svim takmičenjima konkurišu Ruskinje, a za iznenađenje bi mogle da naprave Švajcarkinje.


UMETNIČKO KLIZANJE – ISU GRAND PRIX

ISU Gran pri u umetničkom klizanju je takmičenje pozivnog tipa, u organizaciji Internacionalne klizačke unije, koje se na tri kontinenta održava svake godine, još od 1995. Pravo učešća imaju klizači stariji od 14 godina, koji su na određenim internacionalnim takmičenjima osvojili potreban broj ukupnih ili tehničkih poena. Discipline u kojima će se tokom naredna tri meseca nadmetati učesnici Gran prija su: muškarci i žene pojedinačno, parovi i ples na ledu.

ISU Gran pri je startovao u Americi i Kanadi u oktobru, a pred klizačima je mnogo obaveza u novembru, za kada su zakazana čak četiri takmičenja. Svake sedmice u novembru, ljubitelji umetničkog klizanja moći će da u direktnim prenosima prate nadmetanja u Rusiji i Francuskoj, nakon kojih ISU Gran pri odlazi put Azije, gde su zakazana takmičenja za velike nagrade Kine i Japana.

Veliko finale Gran prija u Marseju, od 7. do 9. decembra,  biće kulminacija prestižnog takmičenja, na kom će nastupiti klizači i iz juniorske konkurencije.


        Izvor, foto: www.eurosport.rs   Predrag Vukanović


Komentari