Vesti Druga "Nissan 4 elements" trka na Rtnju 25. avgusta 2012.

Druga "Nissan 4 elements" trka na Rtnju 25. avgusta 2012.

Rtanj, Boljevac | 11.08.2012. | udruzenjefreestylera
nissan4elements250x1502

Stiglo je i drugo izdanje "4 elements" trke koja predstavlja najtežu sportsku bitku u istoriji sportova u prirodi. Tim se sastoji od pet različitih sportskih individualaca. Svaki od njih se takmiči u svom elementu; trkač, paraglajderista-pilot, plivač, kajakaš l mauntinbajker - voda, vazduh, zemlja,  a svi su svakako u znaku poslednjeg četvrtog elementa – vatre. Zašto vatre? Vrlo prosto, napor je takav da se ne može opisati rečima!

Lokacija održavanja trke je ista kao i prošle godine, planina Rtanj – Bovansko jezero i jedina je tog tipa u Jugoistočnoj Evropi a jedna od tri koje postoje u svetu. Datum održavanja manifestacije: 25. avgust 2012. Procena trajanja trke: od 8 do 10h

Postoje dve vrste plasmana, generalni - ekipni i po sportovima – individualni. Opis takmičenja i detalji ruta:

 - Prvi u timu startuju brdski trkači, trka kreće iz podnožja planine Rtanj sa severne strane od starog rudnika (separacije) u 9h ujutru. Pred njima je deonica duga 5,7 km sa neverovatnom visinskom razlikom od 1.280 mnv. Put će ih voditi kroz netaknutu šumu i stene Rtnja ka vrhu Šiljak (1.565mnv).

 - Drugi u timu startuju paraglajderisti - piloti, tako što ih na samom vrhu njihov trkač iz tima "overom" dlana aktivira i predaje čip za merenje vremena. Tada piloti poleću sa Šiljka ka Bovanskom jezeru koje se nalazi na 250mnv, pred njima je 20 km vazdušne linije (1.315 m visinske razlike spusta). Ukoliko pilot sleti ranije mora trčati do jezera sa glajderom da lično aktivira dlanom svog plivača kao i trkač.

 - Treći u timu – plivači, sa pažnjom prate dešavanja na nebu i čekaju svog pilota da ih aktivira na ivici jezera i preda čip za merenje vremena. Kad to urade, plivači započinju svoju rutu tj plivački maraton od 5,2 km oko bova na Bovanskom jezeru.

 - Četvrti su kajakaši koji čekaju plivače kod poslednje bove i čim dobiju poznatu "overu" tj aktivaciju  dlanom, kreću sa veslanjem, staza je duga 15 km i ima dijagonalni pravac po jezeru. Kad izveslaju 15 km moraju izaći sa svojim kajacima iz vode i trčati sa opremom 500 m do punkta gde se nalazi kapija koja označava kraj njihove etape, kako bi overili vremei i aktivirali mauntinbajkere koji su poslednji u timu.

 - Mauntinbajkeri ispred sebe imaju jedan od najveličanstvenijih vrhova Srbije, redak prizor pravilne piramide koja dominira ka jugu. Distanca je duga 42 km sa cca 1.600m visinske razlike uspona. Malo asfalta, uglavnom makadam i to preko sela Trubarevac, Jošanica, Vrmdža….imaju tu čast da zatvore trku!Zanimljivosti i predstavljanje pojedinaca iz prijavljenih timova:

 - Prijavljeno je 10 timova (SAT, Specijalna brigada 1, Specijalna brigada 2, Ružno pače, Nissan UF, Nissan SXSS, Boljevac, Maslačak 1, Maslačak 2 i MUP ekipa)

 - Među trkačima su prijavljeni jedni od najboljih orjentiraca i polu-maratonaca Srbije, vlasnici zlatnih medalja na državnim prvenstvima. Popović, Dokmanović, Vuković…

 - Među paraglajding ekipom - naši najbolji piloti kad su u pitanju kategorije "preleti" Dušan Đorđević, Vladimir Bačanin, Mladen Nikolić.

 - Među mauntinbajkerima - reprezentativci Srbije, Boris Popović višestruki prvak države u Elite kategoriji XC (cross country i maraton), dva puta Balkanski vicešampion, Marko Stanimirović, vicešampion Srbije u juniorskoj kategoriji

 - Među kajakašima, Novosađanin Milenko Našegaćanin višestruki državni prvak, osvajač medalja i OI normi, Srdjan Drobnjak, Ognjen Grubišić, Marko Tomić i drugi članovi mladih nada iz Zemuskog kajakaškog kluba.

 - Među plivačima višestruki prvak države u Triatlonu Vladimir Savić, učesnik na mnogim Iron man trkama širom Evrope. Miloš Milanović državni prvak u plivačkim maratonima na otvorenim vodama, mladi Strahinja Trakić i drugi


Organizacija: Savez ekstremnih sportova Srbije
Za sve informacije i detalje kontaktirajte putem maila: marko@udruzenjefreestylera.com

Slike sa proslogodišnjeg eventa možete pogledati na sledećem linku:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.209315095790789.54756.194227610632871&type=3

Video snimak sa prošlogodišnje trke:

Komentari