Vesti Da li nas očekuje ledena zima sa temperaturama i do minus 30?

Da li nas očekuje ledena zima sa temperaturama i do minus 30?

| 18.10.2012. | blic.rs
sibirska zima01

Ko voli zimu, moraće da se strpi, ali kad konačno stigne, preti da bude jedna od najhladnijih zima na Balkanu sa temperaturama i do minus 30. Prema Evropskom centru za srednjoročnu prognozu iz Redinga kod Londona, Evropu čeka neuobičajeno hladna zima kao posledica neuobičajeno toplog leta na severoistoku Evrope i većem delu Sibira, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ruski meterolozi su pre nekoliko dana prognozirali kako će ova zima biti najhladnija u poslednjih 1.000 godina, a Evropski meteorološki centar predviđa da će posebno biti pogođen Balkan sa temparaturama i do minus 30. Meteorolozi su saglasni da je reč o referentnoj ustanovi ali da je još rano za pouzdaniju prognozu.

- Prognoza, što se radi na duže staze sve je manje pouzdana. Još uvek nauka nema tako precizne metode. Ono što se može reći to je da će ova zima verovatno biti hladnija nego prethodne. Slabi uticaj El Ninja, iako je on daleko od nas, ali on je indikator klime na svetskom okeanu. Tako da to u stvari znači selidbu toplih površinskih voda sa istoka na zapad. Iz Evrope ka Americi - kaže sarajevski meteorolog Željko Majstorović.

Sličan stav iznosi i beogradski meteorolog Branko Sparavalo.
- Pitanje je zaista koliko će se ta prognoza ostvariti. Vrednosti koje se navode, da će temperatura stići do minus 30 na Balkanu su dosta niske i takve vrednosti su veoma retke, ne samo u toku jedne decenije već i u toku veka. To je dosta smela prognoza i ne možemo se generalno pouzdati u te prognoze i one su još u eksperimentalnoj fazi - ističe Sparavalo.

Branko Micev, načelnik Centra za analizu i prognozu u Hidrometeorološkom zavodu u Podgorici, navodi da i on očekuje "sibirske talase" sa temperaturama ispod minus 20, ali da to važi samo za najhladnije dane i najhladnije delove zemlje.

 



Vikend koji sledi (20. i 21. oktobar 2012.) biće poslednji topao vikend u godini jer će miholjsko leto sa temperaturama do 25 stepeni potrajati još do srede, 25.oktobra, nakon čega kreće blago zahlađenje, najavljuju meteorolozi. Ipak, ni početak novembra neće doneti zimu, budući da će se prosečna temperatura u Srbiji kretati između 10 i 15 stepeni.

Nedeljko Todorović iz Hidrometeorološkog zavoda kaže da će ovo biti jedan od najtoplijih oktobara u protekloj deceniji.
- Čak neće biti ni mnogo kiše, a manje količine padavina mogu se očekivati od 25. oktobra. Novembar će takođe biti topao sa prosečnim temperaturama oko 10 stepeni - kaže Todorović.

 

Komentari