Vesti Crni vrh - Izgradnja žičare u završnoj fazi

Crni vrh - Izgradnja žičare u završnoj fazi

Crni vrh, Bor | 03.09.2012. | kolektiv.co.rs
891

Izgradnja jednoužne dvosede žičare na Crnom vrhu je u finalnoj fazi – završeni su temelji i montaža svih 14 nosećih stubova. U to smo se uverili 31. avgusta, najpre na koti 726 metara, sa koje „puca“ pogled na ovu planinsku lepoticu.
- Ovo je zona pogonske stanice za koju je postavljena čelična konstrukcija. Montaža pogonske užetnjače sa reduktorom i elektromotorom je, takođe, završena, rade se elektrodelovi i zatvaranje komandne kućice. Ostalo je da se montira okretna stanica za koju je juče urađen betonski temelj, kao i prilazni platoi. Nakon toga sledi ugradnja vučnog užeta i sedišta. Sve se odvija u okviru termin-plana, a rok završetka žičare je 17. septembar. Posle toga počinje njeno ispitivanje, probni rad i tehnički prijem. Skijaška staza je dosta raščišćena i prokrčena i to basenskom mehanizacijom. Veći deo radova je obavljen prošle a finalizovan ove godine, pa nam u septembru predstoje samo manje finese – rekao nam je Jovica Anđelović, koordinator iz RTB-a za izgradnju žičare na Crnom vrhu.

Naš sagovornik dodaje da je ova investicija vredna ukupno oko 500.000 evra. Žičara je, inače, dar Skijališta Srbije borskoj opštini. Njenu demontažu i transport od Kopaonika do Crnog vrha obavio je ATB FOD. Njegovi radnici su izveli mašinske i elektroradove koje je finansirao Basen sa 260.000 evra, što je i najveća donacija opštini. Građevinski radovi i izrada betonskih temelja poklon su beogradskog Energoprojekta (125.000 evra).

Milan Šerbula, v. d. direktora JP Borski turistički centar, zahvalio se svim donatorima i lokalnoj samoupravi što su omogućili da dobijemo ovako velelepan objekat i kazao da ih, premda su završeni stubovi i žičara, čeka još dosta poslova – najpre uređenje skijaške staze, u čemu očekuju pomoć RTB-a (potrebno je angažovanje buldožera, jer mora da se poravna, očisti, poseje trava i proširi zbog dva suženja), kao i izgradnja infrastrukturnih objekata.

-Interesantno je da se žičara i ski-lift spajaju u jednoj tačci i staze počinju zajednički, pri čemu se nova odvaja u desnu stranu, a stara ostaje kako je bila. Nova (1.500 m) će biti namenjena boljim skijašima, pošto je u većem delu „crna“ (ima veoma veliki nagib), a stara (dužine 800 m i širine 30 m) će koristiti početnicima. Od Skijališta Srbije smo dobili tabač kojim ćemo ih održavati, kako bismo zadovoljili potrebe skijaša. Svi posetioci će dolaziti do spomenika i više neće biti problema sa čišćenjem snega i prilazom do ski-lifta kao prošle godine. Planirano je da se tu napravi veliki parking, kafić, servis za iznajmljivanje skijaške opreme, ambulanta, mokri čvor, biletarnica, i tako dobije dobro organizovano skijalište. Sve ovo treba da krene do početka zimske sezone. Ovo je veoma pozitivan naboj za sve Borane, ali i stanovnike Timočke Krajine koji će posetiti ovaj kraj. Očekujemo da će se sigurno tri do četiri puta povećati broj posetilaca-skijaša u odnosu na lane, kada ih je bilo oko 2.000. U prilog tome ide i otvaranje hotela „Jezero“ na Borskom jezeru, koje je odavde udaljeno 10 km. Njegovo povezivanje sa skijalištem daje fantastičnu sliku zimskog turizma na Crnom vrhu, odnosno u borskoj opštini – naglašava Šerbula.

Govor brojki
Žičara je duga ukupno 1.300 m, a skijaše „izvlači“ pod prosečnim nagibom od 25 stepeni na kotu 1.040 m kod Meteorološke stanice, gde izlazi i postojeći ski-lift. Ima dve brzine – brzohodnu (2,5 metara u sekundi) kojom se prevoze skijaši u zimskom periodu i sporohodnu (1,67 m/sec) predviđenu za turističke obilaske Crnog vrha u letnjem periodu. Kapacitet žičare sa većom brzinom je 1.200, a sa manjom 800 skijaša na sat.


     Autor: J. Stanojević,   kolektiv.co.rs

Komentari