Vesti Crna Gora - Kompanija "Lejtner" sjajan partner za projekte na severu

Crna Gora - Kompanija "Lejtner" sjajan partner za projekte na severu

Podgorica, Bijelo Polje | 13.06.2018. | vijesti.me
leitner+markovic maj2018 2 640x389

Krajem meseca maja 2018. premijer Cene Gore Duško Marković primio je predstavnike italijanske kompanije "Leitner" na čelu sa vlasmikom Martinom Leitnerom, koja na osnovu dobijenih poslova na tenderima u Crnoj Gori projektuje i gradi četiri miliona eura vrednu i 1,7 kilometara dugu turističku žičaru od Manastira Podvrh do Đalovića pećine i osam miliona eura vrednu skijašku žičaru - šestosed na lokaciji Cmiljača u opštini Bijelo Polje.

Predsednik vlade Duško Marković je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je kompanija Lajtner, kao jedan od vodećih proizvođača žičara u svetu, prepoznala interes da posluje i u Crnoj Gori kao i da je za partnera odabrala već dokazanu kompaniju Novi Volvoks.
Dobili smo sjajnog partnera za jedan od naših strateških razvojnih projekata na Sjeveru koji će biti nova turistička atrakcija Crne Gore sa velikim mogućnostima razvoja i zapošljavanja“, rekao je Marković.

Martin Lajtner je, kako je saopšteno, informisao Markovića sa poslovnim rezultatima, bilansima, referencama i tehničkim dostignućima i rešeniima 130 godina starog konglomerata u kojem je više od tri hiljade zaposlenih.
Mi smo iz Bolcana, a to znači spoj germanske tehničke savršenosti i italijanskog dizajna“, rekao je Lajtner, dodajući da će njegova kompanija potvrditi sposobnost da i u Crnoj Gori u predviđenom roku i u skladu sa očekivanjima realizuje značajan razvojni projekat.

Prema Ugovoru, koji je za obe žičare potpisan 15. maja 2018, rok za puštanje u rad je novembar 2019. godine.

Sastanku su prisustvovali i direktor prodaje kompanije Lajtner - Dominik Bosio, predstavnik kompanije Lajtner za Balkan - Frank Furlani, Lajtnerov menadžer projekta žičarā u Crnoj Gori - Đakomo Tratenero, partner kompanije Lajtner za područje Balkana - Zoran Kostić. U ime kompanije Novi Volvoks prisustvovali su jedan od vlasnika Vladan Ivanović i izvršna direktorka Mila Milović.

Italijanski "Leitner" je proizvođač opreme i glavni projektant sistema, ali u ugovoru učestvuje i više crnogorskih kompanija koje se bave i projektovanjem i izvođenjem radova na čelu sa firmom "Novi Volvox".

U međuvremenu već su stvorene pretpostavke za radove na putu od Bistrice do Manastira Podvrh. Ugovoreni su poslovi i radovi i izabran je izvođač. Ostalo je još nešto posla oko riešavanja nekoliko pitanja eksproprijacije zemljišta. Opština je obezbedila ta sredstva, ona su na posebnom računu, i za očekivati je da se za mesec dana izvođač radova može uvesti u posao na gradnji puta do ovog mesta.

Očekuje se da će buduća žičara od Manastira Podvrh do Đalovića pećine biti gondolskog tipa sa dve kabine (za sada nepoznatog kapaciteta), koje voze jedna u susret drugoj prema krajnjim stanicama.

Predsednik speleološkog kluba Akovo Željko Madžgalj kazao je da je do sada završena izrada Studije ekonomske opravdanosti turističke valorizacije Đalovića pećine sa idejnim rešenjem uređenja ela pećine, a ispitani dio ovog dragulja prirode je u dužini oko 17,5 km. Studijom je predloženo da uređeni turistički dio bude nešto preko 810m sa devet dvorana i deset platoa za posjetioce, kao i da se izgradi i stavi u funkciju žičara od manastira Podvrh do same Pećine. Nakon završetka Studije, slijedi izrada glavnog projekta na uređenju Pećine.

Ugovor o projektovanju i postavljanju skijaške šestosede žilare na Cmiljači je jedan od najvrednijih koje realizuje crnogorska Vlada kada je u pitanju zimski turizam i razvoj Severa. Već teku radovi na putnom pravcu Ravna Rijeka – Jasikovac – Cmiljača.

 

Komentari