Vesti Col de L'Iseran - Probijanje prevoja u toku

Col de L'Iseran - Probijanje prevoja u toku

Bonneval sur Arc, Val d'Isere | 15.06.2013. | ski-powder.com
Col de LIseranjun201310a

Prevoj Iser (Le col de L'Iseran) na 2770m/nv je jedan od najviših putnih prelaza koji razdvaja doline  Maurienne i Tarentaise, odnosno mesta Bonneval sur Arc i Val d'Isere u francuskim Alpima. Put (D902) jednim delom prolazi kroz Nacionalni park Vanoise, uključujući i sam prevoj. Put je otvoren od juna do početka novembra, a otvaranje zavisi uglavnom od zaostalih snežnih padavina.

Početkom juna ove 2013. godine na prevoju još uvek ima dosta zaostalog snega, pa putari uz pomoć teške mehanizacije još uvek rade na probijanju i raščišćavanu puta. Sa strane probijenih deonica puta su zidovi snega visoki i do 8 metara.

Tokom zime na skijanje u Val d' Izer se dolazi okolnim, dužim ali prohodnim putem. Izlaskom iz tunela Frejus ide se levim pravcem dolinom Maurienne pa kroz mesta Albertville, Moutiers i Bourg St-Maurice ka ski oblasti Ecape Killi, odnosno povezanim skijalištima Tignes i val d'Isere. Iz Tunela Frejus desnim pravcem koji vodi ka prevoju Isern se zimi ne može jer je prevoj neprohodan. Kroz mesta Modane, Val Cenis može se doći samo do Bonneval sur Arca. Narednih 30 km puta preko prevoja Iser zimi je neprohodno.

Pojedini delovi puta u okolini prevoja Iser su zimi skijaške staze kojima se spušta sa glečera Pissaillas.
U letnjem periodu je ovim prelazom u nekoliko navrata prolazio biciklistički karavan najpoznatije trke na svetu - Tour de France.

Pogledajte slike i video (foto: Bonneval sur Arc i Denis Montet):

 

Komentari