Vesti Brezovica - Mnogo bure nakon potpisivanja Ugovora o koncesiji

Brezovica - Mnogo bure nakon potpisivanja Ugovora o koncesiji

Štrpce | 22.04.2015. | novosti.rs
brezovica16

Pokušj privatizacije skijališta na Brezovici izazvao je mnogo bure u javnosti, zbog opasnosti od narušavanja postojećih objekata, nelegalne uzurpacije zemljišta i promene etničke strukture zaposlenih.

Paskal Ru, predsednik francuskog konzorcijuma "MDP konsalting", koji je s vlastima u Prištini po principu javnog i privatnog partnerstva postigao dogovor o koncesiji na 99 godina, kaže za "Novosti", da im nije bila namera da se bave politikom, već da od Brezovice naprave moderni ski-centar.

- Vlada u Prištini je raspisala tender, i prirodno je što smo s njima pregovarali. Istina je da se nalazimo na teritoriji s veoma intenzivnom istorijom. Ali, naš projekat je multietnički i trebalo bi da doprinese pomirenju. Namera nam je da od toga koristi ima celokupno stanovništvo. Svi u ovom projektu treba da pronađu svoje mesto - tvrdi Ru.

Predsednik konzorcijuma naglašava da bi, uz skijalište, paralelno, na lokalnom nivou, trebalo da se razvijaju i poljoprivreda, izgradnja, pružanje usluga...
- Stvorićemo uslove da čitav region bude atraktivan - uverava naš sagovornik.

Ru naglašava da ovaj projekat za francuske ulagače nema bilo kakvu političku pozadinu:
- Mi se ne bavimo politikom. Želimo samo da svi od ovoga izvuku ekonomsku i svaku drugu korist.

Francuski preduzetnik takođe ističe da ima nameru da razgovara i s lokalnim vlastima.
- Sad kad imao ugovor, otići ćemo na razgovor s predstavnicima i građanima opštine Štrpce. Oni poznaju svoju planinu, teritoriju i istoriju. Ljudi treba da znaju da želimo da radimo s njima. Svi su nam potrebni - obećava koncesionar.

Paskal Ru priznaje da nije očekivao ovoliki medijski odjek kada je ulazio u projekat.
- Mislim da još ne postoji dobro razumevanje naših namera. Čuo sam da se priča o tome da ćemo otpuštati ljude, privatizovati planinu. Nema govora o tome. Naš cilj je razvijanje resursa. Želimo da napravimo skijalište po svetskim standardima. Ovo je prilika za čitavu zajednicu - zaključio je naš sagovornik.


DEMANTI
Mnogo prašine diglo se i u Francuskoj oko kupovine skijališta na Brezovici. "Komapani dez Alp", koju su kosovski izvori citirali kao jednu od učesnica u konzorcijumu za investiranje na Brezovici, odlučno je demantovala tu vest, a svoje učešće svela samo na "konsultantske usluge".
- Nismo se angažovali u konzorcijumu, već smo samo dali našu profesionalnu procenu ovog projekta - kažu za "Novosti" u službi za odnose s javnošću ove kompanije.
Ova procena je, preciziraju, bila vezana samo za tehničke mogućnosti iskorišćavanja staze.


RADNICI STREPE DA SE ALBANSKI BIZNISMEN BEDŽET PACOLI KRIJE IZA KONZORCIJUMA
SVU srpsku imovinu hoće da poruše, pre svega hotel "Moliku", žičare, ski-liftove, što je u planu u naredne tri godine, pa u tom periodu ne možemo imati goste. Ono što izaziva posebnu strepnju je kredibilitet pomenutog konzorcijuma iza kojeg, kako smo saznali, stoji zapravo vlasnik - bogati albanski biznismen Bedžet Pacoli.

Ovako ogorčeni radnici Ski-centra "Brezovica" govore o ugovoru kosovske vlade i francusko-angorskog konzorcijuma o ulaganju u ovaj kompleks na Šar-planini. Posebno su nezadovoljni time što gradonačelnik, Bratislav Nikolić, nije iskoristio pravo veta na potpisani ugovor. Očekivali su, kažu, i veću pomoć i zaštitu od Srbije.

- Sumnjamo da naš državni vrh ima prave informacije šta se ovde dešava. Jer, ukoliko stvarno zakupe našu imovinu na 99 godina, pitanje je hoćemo li moći ikada da povratimo ono što je naše - ne skrivaju ogorčenje radnici, koji strepe da će u slučaju da ostanu bez posla i njihove porodice biti primorane da se isele sa ovog područja na kojem živi oko 12.000 Srba.

Slađan Nikolčević, direktor Ski-centra DOO "Brezovica", kaže da se ugovorom o koncesiji kompleksa ne predviđa nikakva sigurnost za radnike. Zoran Gerić, predstavnik Sindikata radnika zaposlenih u Ski-centru ističe da radnici nemaju nikaku zaštitu i bukvalno ostaju na ulici.

Istovremeno, na sednici SO Štrpce zaključeno je da će gradonačelnik opštine iskoristiti pravo veta ako interesi srpske zajednice ne budu zaštićeni u dovoljnoj meri. Takođe, zatražene su jake pismene garancije da neće biti eksproprijacije zemlje u privatnom vlasništvu Srba, ali ako eksproprijacija ne može da se izbegne, poštovaće se tržišna vrednost nepokretnosti, a korisnik te zemlje biće Opština.

BRATISLAV NIKOLIĆ: Tražimo od Francuza pismene garancije za Brezovicu
Ulaganje u Ski-centar Brezovica je neophodno, ali mi sada očekujemo pismene garancije francusko-andorskog konzorcijuma! Rekao je ovo u nedelju “Novostima” Bratislav Nikolić, gradonačelnik opštine Štrpce, navodeći da se garancije odnose na uslove koje je postavila lokalna samouprava.
- Zahtevamo, pre svega razgovor sa vlasnicima privatnih i objekata u vlasništvu samog Ski-centra. Ugovor o privatizaciji Ski-centra potpisan sa francusko-andorskim konzorcijumom može da se prekine u svakom trenutku - kaže Nikolić

       Izvor: novosti.rs   D. Z.

 

Komentari