Vesti Bovec, SLO - Na Kaninu se 14. maja nastavlja ski sezona

Bovec, SLO - Na Kaninu se 14. maja nastavlja ski sezona

Bovec - Kanin | 13.05.2020. | rtl.hr
skijaliste kanin f23 960x584 logo

Kategorije

Povezane strane

Slovenačko skijalište Kanin je jedno od retkih skijališta u Evropi koje još ima snega, pa će zaljubljenicima u taj sport pružiti uživanje u skijanju do juna meseca.

Nakon što je otkriveno da su bila žarišta koronavirusa iz kojih se zaraza proširila širom Evrope, još u martu su sva skijališta na kontinentu zatvorena, ostala su otvorena samo neka u Švedskoj. U Sloveniji je Vlada takvu uredbu donela 15. marta. U međuvremenu je stiglo proleće i retka skijališta, osim glečera, još imaju uslove za skijanje, a jedno od njih je i skijalište Kanin koje u ovom trenutku ima između tri i 10 metra snega.

Slovenačka vlada je 8. maja donela uredbu da žičare mogu raditi od 11. maja, pa je skijalište Kanin, na radost slovenačkih skijaša, objavilo da počinje sa radom. Skijalište trenutno čeka uputstva Nacionalnog zavoda za javno zdravlje o maksimalnom kapacitetu putnika na pojedinim instalacijama skijališta tokom epidemije, kazala je direktor skijališta Manuela Božič Badalič.

"Udruženje Slovenačkih operatora žičara, čiji sam i predsednik, predložilo je da se kao maksimalni kapacitet tokom epidemije predloži da se na svakoj instalaciji, sedežnici, gondoli, sme voziti svega polovina putnika od maksimalnog kapaciteta, ali još nemamo tačna i jasna uputstva, kao ni uputstva za dezinfekcijske uređaje"  

Osim Kanina, nijedno drugo skijalište nema više snega, tako da će druga skijališta raditi sa sedežnicama i gondolama samo za prevoz putnika ili biciklistia, dodaje Božič Badalič. "Kanin i dalje ima 3,5-10 metara prirodnog snega a očekuje se i novi sneg, tako da očekujemo da ponovno počnemo sa radom od četvrtka 14.maja 2020."

Na Kaninu očekuju da će, zavisno od debljine nedelje, zavisno od vremenskih prilika, kako bi skijanje omogućili zaljubljenicima sve do juna 2020. godine. Zbog temperatura, kvalitetno i sigurno skijanje je moguće samo ujutro, pa će tako raditi i žičare.  

Posetioci će moći da prate i treninge profesionalnih slovenačkih skijašica Ilke Štuhec i Mete Horvat koje će Kanin iskorititi kako bi napokon mogle da treniraju na snegu jer zbog epidemije ne mogu ići u inostranstvo.

Pripreme skijaša i skijašica
Prema pisanju nekih medija, za otvaranje "belog cirkusa" u Soeldenu u oktobru, Austrijski skijaški reprezentativci se pripremaju na glečeru Kaurnental, Italijani na Stelviju, Norvežani i Šveđani imaju otvorena skijališta, a Slovenci su sad dobili Kanin, dok se Švajcarci nadaju otvaranju Zermata u junu. Hrvatski skijaši zasad nemaju gde da treniraju, ali sa popuštanjem mera možda će dobiti priliku za letnje treninge. Austrijski Kitzsteinhorn, na primer, počeće navodno sa radom za letnje skijanje od 29. maja 2020.

Dnevna Ski karta KANIN, Maj 2020:

Odrasli 25,00 eur
Seniori 21,00 eur
Juniori  18,00 eur
Deca     6,00 eur

Povratna vožnja gonrolom: 20,00 eur

Ogorčeni su skijaši koji imaju sezonsku ski kartu, a kojima je ski sezona2019/20 skraćena zbog epidemije. I oni moraju da plaćaju ski kartu, doduše sa malim popustom. Umesto 25, za njih jednodnevna ski karta košta 22 eur.

Radno vreme skijališta u maju 2020:
- Prva gondola na Kanin: 7:30
- Zadnja gondola na Kanin: 14:00
- Zadnja gondola nazad u dolinu: 16:00
Sedežnica Prevala i ski lift Podi radi između: 8:30 – 14:00 h.

Ski BUM bar na Kaninu je otvoren!

      Izvor: rtl.hr i kanin.si   Foto: Janja Smit i kanin.si

 

Komentari