Vesti Bovec - Obnova ski centra Kanin do kraja 2022.

Bovec - Obnova ski centra Kanin do kraja 2022.

Bovec, SLO | 09.02.2019. | primorske.si
032 prevalameja 960x583

Kategorije

U Bovecu u Sloveniji je u četvrtak 07. februara 2019. predstavljeno idejno rješenje obnove skijališta Kanin. Projekat, koji je procenjen na 52 miliona evra, predviđa, između ostalog, bržu i efikasniju kružnu kabinsku žičaru i gornju stanicu sa restoranom. Očekuje se da će izgradnja početi krajem 2021. godine, a očekuje se da će obnovljeni skijaški centar biti operativan u decembru 2022. godine.

Projektom je predviđena i izgradnja nove ulazne stanice sa proširenim parkingom i dodatnom ponudom, kao i renovirana žičara sa svom dodatnom opremom. Za investiciju bi se 75%  sredstava obezbedilo iz evropskih i državnih fondova, a ostatak bi se obezbijedio kroz kredite i investitore.

Atraktivan zimsko-letnji centar

Prema riječima Vincenta Tassarta, direktora Stem Internationala, koji je pripremio idejni projekat, glavni cilj obnove je uspostavljanje atraktivnog zimskog i letnjeg centra koji bi se našao među prvih pet u Sloveniji.

Prema tom dokumentu, izgradnja nove kružno - kabinske žičare procenjena je na 24 miliona evra. Za investicije u infrastrukturu na skijalištu 15 miliona evra, nova ulazna stanica od 8 miliona evra, a ugostiteljski objekat na izlaznoj stanici biće 5 miliona evra.

"Ako želimo da postignemo sve rokove, moramo imati svu potrebnu dokumentaciju sa građevinskom dozvolom i sve saglasnosti do maja meseca. Ne možemo da čekamo da dobijemo novac samo iz Evrope, moramo i da dobijemo investitora sa kojim već razgovaramo“, rekao je gradonačelnik Boveca Valter Mlekuž.

Žele podršku države

Poslanik SDS-a Danijel Krivec, koji je nekada bio predsednik udruženja za ponovno oživljavanje skijališta Kanin, najavio je da će nastojati da dobije državnu podršku. Zato će dokumentacija prvo biti predstavljena nadležnim ministarstvima, a zatim će se, u saradnji sa italijanskim skijaškim centrom Sella Nevea, prijaviti i za evropska sredstva. Prema Krivecu, iz trenutne finansijske perspektive, aspekt uspostavljanja prekograničnog skijališta je od ključnog značaja za podršku Evrope u korištenju neiskorišćenih sredstava u fondovima.

Potpredsjednik Regionalnog veća Friuli-Venezia Giulia Stefano Mazzolini također je izrazio podršku projektu. "Preliminarni projekti su spremni, a zemlja je već obezbedila 25 miliona eura za skijaške projekte u regiji, s kojima namerava da pokrije svoj udeo u sufinansiranju evropskih projekata", uveren je Mazzolini.

Obnova najvišeg skijališta u Sloveniji pridaje veliki značaj Udruženju slovenskih žičničara. "Ako slovenska skijališta u narednih 10 godina ne otpoćnu sa intenzivnim investicijama, ski instalacije će biti ne samo nekonkurentne, već i nebezbedne. Zakonodavstvo je vrlo jasno, proizvođači opreme zahtevaju održavanje i obnavljanje. Bez pomoći države i lokalne zajednice, skijališta neće moći da priušte dugoročno obnavljanje svojih sistema “, rekla je Manuela Božič Badalič, predsednica udruženja.

Dodatne skijaške staze u Sella Nevei

Opsežne planove imaju i na sjevernoj strani Kanina u Selli Nevei sa Italijanske strane. "Planiramo novu ski stazu Golovec dugu 4,5 kilometara koja će se koristiti i za trke Svetskog kupa. Procenjuje se da je investicija vredna 20 do 30 miliona evra." izjavio je župan opštine Kluže Fabrizio Fuccaro.

       Izvor: www.primorske.si


Komentari