Vesti Bodi Miler besan zbog novih pravila

Bodi Miler besan zbog novih pravila

| 23.10.2011. | B92.net
bodwmiler2

Američki skijaš Bodi Miler optužio je Svetsku skijašku federaciju (FIS) da upropaštava skijanje posle uvođenja novih pravila vezanih za opremu.

Kontroverzno novo pravilo FIS uticaće na minimalnu veličinu i radijus skija, a jedan od najiskusnijih skijaša u Svetskom kupu besan je zbog toga.

„Novi propisi su smešni. Svaki put kada donesu neko novo pravilo ide se nazad. Sledeće godine ćete moći da vidite da ljudi ulaze u radnju i kupuju bolje skije od ovih na kojima mi skijamo u Svetskom kupu. Doći ćemo u zaista lošu situaciju“, rekao je Miler.

Oko 80 odsto skijaša u Svetskom kupu potpisalo je peticiju protiv uvođenja novih pravila, koje će najviše uticati na veleslalom. Prema novim pravilima, skije će morati da imaju minimalni radijus od 35 metara, osam više nego što je sada limit.

„Niko ne može da skija jednako dobro na skijama radijusa 35 metara, nego što skija sada. I niko ne može da skija jednako dobro sada kao što je mogao na skijama od pre četiri godine. Od 1999. do 2003. godine dostigli smo vrh što se tiče skijaške opreme. Od tada, sve je krenulo u pogrešnom pravcu“, naglasio je Miler.

Milerov sunarodnik Ted Ligeti, aktuelni osvajač Kristalnog globusa u veleslalomu, podržao je takav stav.

„Mislim da je u sportu kao što je skijanje potpuno ludo doneti pravila koji će pomutiti evoluciju sporta, naše sposobnosti i celokupni užitak. Nova pravila upravo to rade. Prvi čovek kompanije Hed, zadužen za alpsko skijanje, Rajner Salcgeber rekao mi je da se takmičio na skijama radijusa 32 metra 1994. godine. Tako da je smešno vraćati se na skije iz devedesetih. Biće to velika promena, a mogla bi da dovede i do brojnih povreda“, istakao je Ligeti.

Komentari