Vesti Bjelašnica, Sarajevo - FIS Evropa kup u alpskom skijanju za žene 12-13.02.2023

Bjelašnica, Sarajevo - FIS Evropa kup u alpskom skijanju za žene 12-13.02.2023

Sarajevo | 26.01.2023.
OCB Europa Cup 1200x730

Olimpijski centar Bjelašnica će 12. i 13. februara 2023. biti domaćin FIS Evropa kupa u alpskom skijanju, u disciplini Superveleslalom (Super-G) za žene.

Za ovo prestižno skijaško takmičenje u brzim disciplinama vlada veliko interesovanje najelitnijih skijaških nacija. Učešće na FIS Europa kupu prijavilo je preko 70 takmičarki iz Austrije, Francuske, Italije, Švajcarske, Norveške, Nemačke, Velike Britanije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Češke i Andore.

Na 39. godišnjicu XIV. Zimskih olimpijskih igara i 34. godišnjicu od održavanja poslednjeg Europa kupa na Bjelašnici, najviši ski-centar u BiH vraća se na mapu značajnih skijaških takmičarskih destinacija.

Dodatno, interes za učešće u FIS Evropa kupu na Bjelašnica su iskazale i takmičarke koje učestvuju u Svetskom skijaškom kupu, pa organizatori očekuju i njihov dolazak na Bjelašnicu. Priliku da se takmiči na domaćem terenu, po prvi put, imaće i najuspješnija bh. skijašica u brzim disciplinama, Elvedina Muzaferija.

Značajna ulaganja u najsavremeniju opremu za skijaška takmičenja

OC Bjelašnica i kompanija ZOI’84 proteklih meseci intezivno rade na pripremama za održavanje Europa kupa u brzim disciplinama, kako bi takmičarkama i gledaocima priredio pravi skijaški spektakl. U cilju pripreme trke u skladu sa FIS standardima, ZOI’84 je investirao u nabavku savremene infrastrukture, uključujući tehnologije za merenje vremena, sigurnosnu i zaštitnu opremu, kao svu ostalu neophodnu tehničku opremu za sprovođenje velikih skijaških takmičenja.

Navedena infrastruktura omogućiće dalji ubrzan razvoj OC Bjelašnice i takmičarskog skijanja u BiH, budući da su ZOI’84 i OC Bjelašnica strateški čvrsto opredijeljeni za nastavak razvoja takmičarskog skijanja.

Članovi organizacionog tima Evropa kupa Bjelašnica boravili su u Austriji, gde su na održanom Europa kupu u Zauchenseeu i Svetskom kupu u Flachau u Austriji predstavili Europa kup koji će se održati naBjelašnici. Prezentacija je privukla veliki interes evropskih skijaških timova.

Ova poseta je bila i izvanredna prilika za sticanje dodatnog znanja i iskustva od strane iskusnih organizatora skijaških takmičenja, kako bi se takmičarkama u OC Bjelašnica omogućili što kvalitetniji i sigurniji uslovi za takmičenje.

Međunarodna skijaška federacija (FIS) tokom svoje posete iskazala je maksimalnu podršku povratku Bjelašnice na mapu skijaških takmičarskih destinacija.

       OC Bjelasnica - ZOI84

-------

Izmešteni četvorosed počinje sa radom do kraja januara

Izmeštanje četveroseda na Bjelašnici, sa vrha u središnji deo skijališta, bio je jedan od najzahtevnijih i sigurnosno najrizičnijih projekata na ovoj planini u ovoj građevinskoj sezoni. Radovi su odavno završeni, a njegovo puštanje u rad očekuje se krajem januara 2023, obzirom da su 25.01.2023. izvršene i poslednje provere od strane stručnjaka kompanije BARTHOLET koja je proizvođač žičare.

Ova četverosed žičara je šest godina bila praktično mrtava i neupotrebljiva, ali ukoro će skijaši u punom kapacitetu moći da koriste oviu žičaru na kojoj će vožnja pri maksimalnoj brzini od 2.6 metara u sekundi trajati 5.1 minutu. Radi se o instalaciji sa fiksnim korpama na sajli koja je maksimalno nadograđena.

Instalacija je nadograđena trakom za usmeravanje skijaša na polaznoj stanici, povećana je i dužina trase u odnosu na staru, dodati su novi stubovi, korpe i u potpunosti zamenjen motor.

           Izvor, foto: adnandelic.ba

Komentari