Vesti Beograd - Privremena mera suda se ne odnosi na izgradnju gondole

Beograd - Privremena mera suda se ne odnosi na izgradnju gondole

Beograd | 24.04.2019. | Skijališta Srbije
Belgradegondola2

Rešenje o odlaganju izvršenja rešenja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije do donošenja sudske odluke koju je doneo Upravni sud ne odnosi se na izgradnju gondole već na građevinsku dozvolu za pripremne radove koja je izdata za izvođenje pripremnih radova u svrhu zaštite arheoloških istraživanja na lokaciji polazne stanice Kalemegdan i obezbeđenja i očuvanja stabilnosti terena i same kalemegdanske padine u okviru ovih istraživanja.

Donetim rešenjem Upravnog suda o odlaganju izvršenja rešenja za pripremne radove onemogućena su arheološka istraživanja u neophodnom obimu za buduću stanicu gondole.  Građevinska dozvola za izgradnju gondole je u proceduri ishodovanja pred nadležnim ministarstvom, pa je samim tim nemoguće otpočeti sa izgradnjom gondole pre pribavlјanja građevinske dozvole.  Na osnovu prethodno navedenog proizilazi da je nemoguće zaustavlјanje izgradnje gondole kada radovi na izgradnji nisu ni počeli. Ističemo da je prethodno dobijena građevinska dozvola za pripremne radove isklјučivo u cilјu arheoloških istraživanja sa radovima na obezbeđenju i stabilizaciji terena, a ne dozvola za početak gradnje gondole.

Kako bi gondola bila izgrađena neophodno je sprovesti arheološka ispitivanja što je uskladu sa rešenjima i uslovima nadležnih institucija (rešenje Miistarstva kulture i uslovima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika). Nažalost, Upravni sud je trenutno onemogućio navedena arheološka istraživanja, što je nesvakidašnja odluka. Takođe, potrebno je napomenuti da kamene ograde na kalemegdanskoj padini na lokaciji buduće polazne stanice gondole (koje su izgrađene nakon Drugog svetskog rada) nisu deo Kalemegdanske tvrđave i da će se njihovo uklanjanje i naknadno uklapanje raditi u skladu sa uslovima nadležnih institucija.

Grad Beograd, Republika Srbija i Skijališta Srbije poštuju ovu privremenu meru i očekujemo da će sud što pre da reši ovaj besmisleni spor čiji je cilј da se spreče arheološka istraživanja. Sama izgradnja gondole će početi po sticanju svih uslova, a sve u skladu sa zakonom.

      Izvor: Skijališta Srbije

 

Komentari