Vesti Alpsko skijanje - Trke u Soeldenu nedelju dana ranije?

Alpsko skijanje - Trke u Soeldenu nedelju dana ranije?

| 05.08.2020. | SkiRacing
GEPA800x487

U službenom saopštenju u sredu 5. avgusta 2020. FIS je najavio, a portal SkiRacing prenosi, da će se prve trke nove sezone Svetskog kupa u aplskom skijanju u Soeldenu u Austriji, održati nedelju dana ranije nego što je prvobitno zakazano. Trke su sada postavljene za 17. i 18. oktobar, umesto prvobitno planiranih datuma od 24. do 25. oktobar.

Ženski veleslalom je u subotu, 17. oktobra, a muški veleslalom u nedjelju, 18. oktobra 2020. Trenutno nisu ponuđeni drugi detalji, tako da je ova priča i dalje aktuelna - pratićemo.


FIS razmatra nekoliko opcija za predstojeću sezonu Svetskog kupa

Osnovni cilj u radu FIS-a i organizatora trka je da se zdravstveni rizici svih koji su uključeni svode na minimum i da se trke mogu održati - sa ili bez gledalaca. Zima bez skijaških trka bi bi najgori scenario...

FIS sada cilja da tokom avgusta utvrdi može li Svetski kup putovati u Severnu Ameriku ili ne. Jedna od opcija koja bi se razmotrila bila bi da Severna Amerika bude domaćin samo brzih disciplina (spust i supervelelslalom) u Lake Louise i Beaver Creek, što bi spasilo takmičare tehničkih disciplina (slalom, veleslalom) od potrebe putovanja na drugi kontinent. Ova bi opcija bila u skladu s predlogom da krug brzinskih disciplina radi odvojeno od kruga tehničkih disciplina, čime se eliminišu kombinovane trke.

Na osnovu toga ima ideja da se slalom trka koja se posle takmičenja u spustu vozi u Wengenu preseli u Schladming na padine Planai-a. Međutim, u Wengenu na to ne pristaju i ističu da se trkački vikend mora sastojati od tri trke iz rasporeda (spust,  kombinacija i slalom) iz finansijskih razloga. Razmatra se i postavka skraćenog spusta kako bi super G mogao da zameni slalom.

U idealnom slučaju, FIS bi želio da se službeni kalendar Svetskog kupa sastavi do kraja septembra, što omogućava organizacionim odborima trka da se prilagode.

Ono što je sigurno, FIS i svi ostaliu lancu takmićenja moraju biti izuzetno fleksibilni - jer uvek je komplikovano sa promenama u kalendaru takmičenja, pogotovo sada kada je prisutan i zdravstveni rizik - Kovid 19.

        Izvor: SkiRacing, Foto: Gepa

 

Komentari