Vesti Alpsko skijanje SK - Kranjska Gora, 55. Pokal Vitranc 2016.

Alpsko skijanje SK - Kranjska Gora, 55. Pokal Vitranc 2016.

Kranjska Gora, SLO | 07.03.2016. | b92.net
kranjska gora 593x360

U jednom od najpoznatijih skijališta Slovenije, Kranjskoj Gori, održan je jubilarni 55. po redu Pokal Vitranc 2016. u okvir FIS Svetskog kupa u alpskom skijanju u muškoj komkurenciji. Od 04. do 06. marta 2016. na programu su bile dve veleslalom trke i jedna slalomska. Prvi veleslalom vožen u petak 04. marta je zamena za trku koja je trebala biti vožena u Garmischu 31. januara 2015.

Ukupni nagradni fond 55. Pokala Vitranc je 330.000 CHF a podeljen je jednako na svako od tri takmičenja poa110.000 CHF. Pobednik trke dobija 41.500 CHF, drugoplasirani 18.000 CHF, trećeplasurani pa 9.500 CHF. Za osvojeno 30. mesto takmičar dobija 450 CHF.

Francuski skijaš Aleksi Pantiro u petak 04. marta zabeležio je četvrtu pobedu zaredom u veleslalomu, trijumfom na prvoj trci u toj disciplini u Kranjskoj Gori. Pantiro je do šeste pobede u ovogodišnjem Svetskom kupu, a 15. u karijeri, došao ukupnim vremenom od 1:52.18 minuta.

Drugo mesto, sa 47 stotinki zaostatka, zauzeo je Austrijanac Filip Šerghofer, dok je treći bio njegov sunarodnik Marsel Hiršer.

Posle prve vožnje, Pantiro je imao 34 stotinke prednosti u odnosu na Šerghofera, dok je treći bio Nemac Feliks Nojrojter. Hiršer je tada imao sedmo vreme, ali je uspeo mnogo da nadoknadi u nastavku i zadrži se u vođstvu sve dok Šerghofer nije došao na red. Prethodno je Nojrojter napravio grešku i ostao bez plasmana, a potom je Šerghofer nadmašio Hiršera za 18 stotinki, da bi Pantiro ponovo bio klasa za sebe.

Najbolju trojicu sledio je Norvežanin Henrik Kristofersen, ispred Matjea Fevra iz Francuske, još jednog Austrijanca Manuela Felera i Leifa Kristijana Haugena iz Norveške. Najbolju desetoricu kompletirali su Francuzi Viktor Mifa-Žande i Siprijen Rišar, odnosno Džastin Mirisije iz Švajcarske.

Austrijanac Marsel Hiršer došao je do druge pobede za dva dana 05-06. mart 2016. u Kranjskoj Gori, dok je Henrik Kristofersen osvojio Kristalni globus u slalomu. Hiršer je do osme pobede u ovogodišnjem izdanju Svetskog kupa došao ukupnim vremenom od 1:46.24 minuta, samo dan pošto je na istoj stazi slavio u veleslalomu.

Drugo mesto, sa 81 stotinkom zaostatka, zauzeo je Kristofersen i tako je onemogućio Hiršera da do St. Morica odloži borbu za titulu u slalomu. Njima dvojici se na podijumu pridružio Italijan Stefano Gros, koji je bio više od sekunde iza Austrijanaca.

Hiršer je posle prve vožnje imao 75 stotinki prednosti u odnosu na Francuza Žilijena Lizerua, Fric Dopfer iz Nemačke je bio četiri desetinke dalje, dok je Kristofersen bio šesti, a Gros četvrti. Norvežanin je najviše napredovao u nastavku, a usput je iskoristio i greške svojih rivala, ali je Hiršer bio klasa za sebe.

Dopfer je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom, ispred Marka Švarca iz Austrije, Francuza Aleksija Pantiroa i Dejvida Čodunskog iz Sjedinjenih Država i Šveđanina Matijasa Hargina, koji su podelili sedmo mesto. Među najboljom desetoricom našli su se još jedan švedski skijaš Andre Mirer i Manfred Melg iz Italije.

Kristofersen sada na čelu poretka u slalomu ima 811 bodova,111 više od Hiršera, dok je Nemac Feliks Nojrojter daleko iza sa 363.

Hiršer se posle trijumfa praktično nalazi na korak od osvajanja petog velikog Kristalnog globusa zaredom, pošto ima 1.625 bodova u generalnom plasmanu, a slede ga Kristofersen sa 1.272 i Pantiroa sa 1.080. Do kraja sezone ostalo je šest trka, od toga samo dve u tehničkim disciplinama koje su specijalnost sve trojice skijaša koji se bore za titulu.

Svetski kup u konkurenciji skijaša nastavlja se spustom u norveškom Kvitfjelu naredne subote.

-----

Austrijski skijaš Marsel Hiršer osvojio je mali Kristalni globus u veleslalomu trijumfom na pretposlednjoj trci u toj disciplini ove sezone u Kranjskoj Gori. Hiršer je u slovenačkom ski centru upisao sedmu pobedu u ovogodišnjem Svetskom kupu, a 38. ukupno, u vremenu od 2:12.58 minuta.

Da bi osvojio titulu bilo mu je potrebno da osvoji deset bodova više od Francuza Aleksija Pantiroa, a to je i učinio prekinuvši niz od četiri uzastopna trijumfa svog rivala.

Pantiro je bio drugi, samo dan posle trijumfa na istoj stazi, sa 53 stotinke zaostatka, dok je Henrik Kristofersen iz Norveške na trećem mestu bio više od sekunde iza Austrijanca.

Hiršeru je to treći Kristalni globus u veleslalomu, ima još tri u slalomu, uz četiri velika za ukupnog pobednika Svetskog kupa.

Najbolju trojicu sledio je Nemac Feliks Nojrojter, ispred Tomasa Fanare iz Francuske i Austrijanaca Filipa Šerghofera i Manuela Felera. Najbolju desetoricu kompletirali su Loik Mejlard iz Švajcarske, Nemac Štefan Luic i još jedan švajcarski skijaš Džastin Murisije.

Hiršer na čelu generalnog plasmana sada ima 1.525 bodova, ispred Kristofersena sa 1.192 i Pantiroa sa 1.040. U poretku veleslaloma, Hiršer je na čelu sa 721 bodom, a sledi ga Pantiro sa 610.

Galerija slika

Komentari