Vesti Alpsko skijanje - Marsel Hiršer objavio kraj karijere

Alpsko skijanje - Marsel Hiršer objavio kraj karijere

Beč, AUS | 05.09.2019. | B92, Beta
hirscher denver post 1000x608

Austrijanac Marsel Hiršer, jedan od najboljih skijaša svih vremena, saopštio je da završava karijeru. On je kao razlog povlačenja naveo želju da se više posveti porodici. Ovo je veliko iznenađenje jer Hiršer ima 29 godina, što nije tako mnogo za skijanje.

Postoji mnogo razloga za to. Moja odluka predstavlja njihov zbir. Sve je teže naći motivaciju i sve je kraće vreme tokom leta za oporavak. Srećan sam jer sam 12 godina skijao na visokom nivou, bez ozbiljnijih povreda. Verujem da sam imao neverovatno mnogo sreće, da na dva zdrava kolena mogu da se vratim kući. Pametna je odluka to što sam u ovom trenutku završio karijeru. Rado ću je se sećati. Srećan sam zbog svega što sam postigao. Sve bih isto ponovo uradio”, rekao je Hiršer, aktuelni osvajač kristalnog globusa Svetskog kupa.

Ovaj 31-godišnji Austrijanac rekorder je po broju Kristalnih globusa – ima ih osam, pošto je bio nezaustavljiv u Svetskom kupu od sezone 2011/12. U najjačem takmičenju ostvario je 67 pobeda, po čemu je treći najbolji u istoriji, iza Šveđanina Ingemara Stenmarka sa 86 i američke skijašice Lindzi Von, koja je tokom karijere 82 puta stajala na najvišem stepeniku pobedničkog postolja.

Na Olimpijskim igrama je osvojio dva zlata i jedno srebro. Najsjajnije odličje je čekao do Igara u Pjongčangu, kada je prvo trijumfovao u kombinaciji, a zatim i veleslalomu. Pored toga ima i srebro sa Igara u Sočiju četiri godine ranije u slalomu, svojoj glavnoj disciplini.
Na Svetskim prvenstvima osvojio je pet zlatnih medalja, od čega tri u slalomu i po jednu u kombinaciji i veleslalomu, a dvaput je slavio i u timskim disciplinama s reprezentacijom Austrije, dok je osvojio je četiri srebrna odličja.

 

Komentari