Vesti Alpsko skijanje - Blanca Fernandez Ochoa nastradala u planinama

Alpsko skijanje - Blanca Fernandez Ochoa nastradala u planinama

ESP | 05.09.2019. | fis-ski.com
Blanca Fernndez Ochoa found dead 2019 09 05

Jedna od najuspešnijih španskih takmičarki u alpskom skijanju Blanca Fernández Ochoa (56) preminula je na planinarskoj ekspediciji u svojoj rodnoj Španiji.

Blankina smrt prijavljena je nakon dvanaestodnevne potrage koju su izvele stotine ljudi u planinama Sierra de Guardarrame, gde ju je porodica prijavila kao nestalu nakon odlaska na izlet. Prema navodima lokalnih medija, njeno telo je pronadeno blizu vrha Le Penota, visokog 1945 m.

Godine 1992. na Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu (FRA) osvojila je bronzanu medalju u slalomu, pišući istoriju kao prva, i još uvek jedina Španjolka koja je osvojila Olimpijsku medalju. Njen brat Francisco takođe je osvojio Olimpijsku medalju za Španiju, osvojivši zlato u slalomu na Igrama 1972.


Pored toga, Blanka je tokom svoje karijere pobednila četiri takmičenja u FIS Svetskom kupu. Takode treba istaći da je 20 puta bila među tri prvoplasirana na pobedničkom postolju postoljuSvetskog kupa.

Iz skijaške porodice Fernández Ochoa poznate su i takmičarke Dolores i Luis, obe su nastupale za španski tim na Olimpijskim igrama. Nakon što se povukao iz aktivnog skijanja, brat  Francisco je kasnije bio član Saveta FIS-a pre nego što je pre 13 godina preminuo od raka.

 

Komentari