Vesti Alpsko skijanje - 16. Evrobalkan 2020. FIS kup na Kopaoniku

Alpsko skijanje - 16. Evrobalkan 2020. FIS kup na Kopaoniku

Kopaonik | 10.03.2020. | SK NIŠ
Evrobalkan2020 plakat 2

Na Kopaoniku se od 10-13.marta 2020. po 16-ti put održava međunarodno FIS takmičenje u alpskom skijanju EVROBALKAN KUP" kategorije NC/NJC u disciplinama slalom i veleslalom koje će ujedno biti i državno prvenstvo za kategorije U18, U21 i seniore. Pored toga, prva dva dana takmičenja predstavljaju test za dobijanje organizacije trka Evropa kupa 2021. godine.

Tokom ćetiri takmičarska dana očekuje se učešće oko 80-100 takmičara iz 14 zemalja. Organizator takmičenja su Skijaški savez Srbije i Ski klub "NIŠ".

Otvaranje 16. Evrobalkan kupa
Ovogodišnji 16. Evrobalkan kup NC/NJC 2020. je zvanično otvoren u ponedeljak 09.marta uveče u hotelu Olga Dedijer pred sutrašnji početak takmičenja koje će se naredna 4 dana održava na stazi Duboka 1 na Kopaoniku.
Prisutnima su se obratili predsednik SSS g-din Goran Jevremović, predsednik Skupštine SK "NIŠ" g-din Božidar Stošić, šef takmičenja g-din Ivan Pešić i tehnički delegat takmičenja g-din Bojan Panovski iz Makedonije.

Utorak 10. marta 2020. - 16. FIS Evrobalkan kup  - Slalom NC
Prvog dana takmičenja na programu je disciplina slalom, a start prve vožnje je u 10.00 časova na stazi Duboka 1.
Prvi takmičarski dan je protekao u znaku takmičara iz Srbije koji su u disciplini slalom odneli pobedu i u muškoj i ženskoj konkurenciji. Kod žena, najbolja je bila Nevena Ignjatović, druga je Zoja Grbović, a treće mesto je zauzela Marta Dinić.
Kod muškaraca prvo mesto osvojio naš Strahinja Stanišić ispred takmičara iz Hrvatske, Krota Filipa i Daria Komšića.
Danas su takodje dodeljene i medalje takmičarima iz Srbije za plasmane po kategorijama u okviru državnog prvenstva, a pored Strahinje i Marte na postolje su se popeli Dunja Radivojević i Veselin Zlatković.
Trka je održana u otežanim vremenskim uslovima ali je radna grupa preduzela sve da stvori više nego odlične uslove na stazi.

Sreda 11. marta 2020. - 16. FIS Evrobalkan kup - Slalom NJC
Drugog dana takmičenja vožena je trka slaloma u okviru državnog juniorskog prvenstva (FIS NJC). Uslovi na stazi su bili odlični a na ruku takmičarima i organizatoru išao je prelep dan na Kopaoniku.
U apsolutnoj konkurenciji, kod žena prva je bila Nevena Ignjatović ispred Petre Veljković i Maje Tadić (BiH) dok je kod muškaraca prvo mesto zauzeo Strahinja Stanišić ispred Daria Komšića (CRO) i Jana Rechtenberga (CZH).
Juniorski prvaci Srbije (U21) su Petra Veljković i Veselin Zlatković, a na postolju se našla i Marta Dinić osvajanjem drugog mesta u toj kategoriji.
Zlatnu medalju u kategoriji kadeta (U18) osvojila je Dunja Radivojević. Natalija Pešić nije uspela da završi drugu vožnju.
Takmičenje se nastavlja 12.03. kada je na programu trka veleslaloma (FIS NC).

Četvrtak 12. marta 2020. - 16. FIS Evrobalkan kup - Veleslalom NC
Na stazi Duboka 1 vožena trka u disciplini veleslalom u okviru 16. Evrobalkan kupa koja je ujedno bila i državno prvenstvo za FIS kategoriju takmičara. Organizator se potrudio da takmičari imaju veoma dobre uslove na stazi.
Organizacija današnje trke se cenila od strane tehničkog delegata Bojana Panovskog kao test trka za dobijanje organizacije trke Evropa kupa.
Pobednici današnje trke su Nevena Ignjatović SRB i Filip Krota CRO. Strahinja Stanišić je bio sporiji za 45 stotinke i zauzeo je drugo mesto.

Petak 13. marta 2020. - 16. FIS Evrobalkan kup - Veleslalom NJC
Državnog juniorsko prvenstvo Srbije u disciplini veleslalom - FIS NJC
Veleslalomskom trkom u okviru državnog juniorskog prvenstva završeno je medjunarodno takmičenje 16. Evrobalkan kup NC/NJC NIŠ 2020. Četvrtog dana takmičenja, pobednički podijum u ukupnom poretku je bio rezervisan za takmičare SK "NIŠ", Veljković Petru i Strahinju Stanišića.

FIS takmičari SK "NIŠ" i ove sezone su pokazali apsolutnu dominaciju na 10 trka u 4 discipline i treći put zaredom doneli klubu titulu najboljeg u Srbiji u toj kategoriji.
Ovim uspehom njih šestoro, Marta Dinić, Petra Veljković, Natalija Pešić, Dunja Radivojević, Strahinja Stanišić i Veselin Zlatković, je ispisalo novu stranicu u istoriji kluba.

Državni prvaci u svojim kategorijama su:
Stanišić Strahinja, seniori - SL NC, VSL NC, SVSL NC, AK NC
Veljković Petra, U21 - SL NJC, VSL NJC, SVSL NC/NJC, AK NC/NJC
Dinić Marta, U21 - SL NC, VSL NC
Zlatković Veselin, U21 - SL NJC
Radivojević Dunja, U18 - SL NJC, AK NJC
Pešić Natalija, U18 - SVSL NC/NJC, AK NC

Petra Veljković i Strahinja Stanišić su ujedno i apsolutni pobednici u pojedinačnoj konkurenciji u ženskoj i muškoj konkurenciji.

--------------------------------

SK "NIŠ" zahvaljuje svima koji su učestvovali na 16. FIS Evrobalkan kupu NC/NJC NIŠ 2020 i svojim radom i nesebičnim zalaganjem pomogli da ovo takmičenje prodje u najboljem mogućem redu. Nadamo se dobrom izveštaju tehničkog delegata i isčekujemo pozitivnu odluku o dodeli Srbiji organizaciju trke Evropa kupa 2021. godine.

Posebnu zahvalnost upućujemo radnoj grupi, JP Skijališta Srbije, Gradu Nišu i Skijaškom Savezu Srbije.

Istorija Evrobalkan kupa
Evrobalkan kup je ustanovljen 2005. godine na inicijativu niškog ski kluba, koju su prihvatili klubovi iz Sofije, Samokova, Skoplja, Bitolja i Verije u Grčkoj. Bio je to odgovor balkanskih skijaša na osnivanje regiona Evrobalkan, verifikovanog od Saveta Evrope, koji je obuhvatio 66 gradova i opština iz Srbije, Bugarske i Makedonije, sa sedištima u Nišu, Sofiji i Skoplju.

 

Galerija slika

Komentari