Vesti 90 godina Ski kluba Ljuboten iz Tetova

90 godina Ski kluba Ljuboten iz Tetova

Tetovo | 06.06.2019. | mia.mk
90 g ski kluba Ljuboten 1 960x583

Redak skijaški jubilej, 90 godina postojanja (1929-2019), ovih dana obeležava Ski klub Ljuboten iz Tetova.

Na sednici Upravnog odbora kluba svečano je obeleženo 90 godina od osnivanja davne 1929. godine. Sadašnji i predhodni članovi Upravnog odbora su se podsetili kako se radilo i skijalo niz godina unazad, ali ujedno je i pokrenuta inicijativa da se unaprede uslovi za skijanje.

- Ski centrima skijanje ne sme da bude prioritet samo zbog razvoja turizma. Desetine godina unazad skijanje je na niskim granama na Popovoj Šapki, Pelisteru, Kruševu ski centi ne funkcionišu dobro. Broj skijaša se smanjivao, ali poslednjih godina interes za skijanje raste. Međutim, klubovi nisu kao ranije organizovani, već se sada sve svodi na individualni rad roditelj-dete. - Ovo je izjavio Žarko Trpkovski, predsednik Upravnog odbora Ski kluba Ljuboten.

Klub je 1929. godine dobio ime Ljuboten po vrhu Šar planine sa koga se tih godina pretežno i skijalo, tek kasnije i na Popovoj Šapki.

Refik Jaxja- Najveći brend za skijanje i za klub i za grad Tetovo je učestvovanje u organizaciji Šarplaninskog kupa. Ako pričamo o skijašu iz Makedonije, to je Refik Jaxja iz sela Lisec koji je 1954. godine na Državnom prvenstvu u alpskom skijanju na Jahorini pobedio slovenačke skijaša, što je bila senzacija za to vreme. Tada je postao član reprezentacije Jugoslavije i postigao nekoliko dobrih rezultata i tako postao nenadmašan čak i u današnje vreme - rekao je Trpkovski.

Doktor istorijskih nauka i član kluba Branislav Svetozarević je istakao da je klub formirao nekadašnji tetovski gradonačelnik Orestie Krstić, koji je kasnije bio načelnik šumske uprave a koji je studirao u Francuskoj gde je i naučio da skija. Skijanje je preneo u Tetovo, gde su jedva čekali da ih neko motiviše i da ih pozove na taj korak. Sledi sportska ekspanzija i formiranje 20-tine sportskih klubova u periodu između dva rata. Pored Ljubotena formirano je još dva skijaška kluba. 1930. je otvorena skijaška sekcija pri Sokolskom domu, a 1936 sekcija Popova Šapka pri Beogradskom društvu Jug.

Šar planina je bila veoma atraktivna i zato je bilo velikog interesovanja za skijanje ne samo u Tetovu nego i u Skoplju i dalje... Zato posle Drugog svetskog rata ta generacija skijaša lako uspeva da formira najpoznatije skijaško takmičenje Šarplaninski kup još 1947. godine.

Prve skije su pravljene tu kod kuće, u Tetovu, podsetio je 76-godišnji sportski radnik Krste Serafimovski.
Počeli smo da skijamo na bagremovim skijama koje je u svom dvorištu pravio Novica Dimoski. Vrhovi skija su savijani potapanjem u bure sa toplom vodom. Vezovi su pravljeni kod kovača, a cipele su kaiševima pričvršćivane za skiju - sećao se Serafimovski.

U prošlom veku, da bi se skijalo, na Popovu Shapku se pelo pešice. Hodalo se drugačijom trasom od sadašnjeg puta, tačnije od Tetova do Banjiče - Šipkovačkog teča, Šipkovice, Liseca pa preko Golgote do Popove Šapke.

 

Komentari