Vesti 20. godina od smrti Roka Petroviča

20. godina od smrti Roka Petroviča

| 17.09.2013. | delo.si
poster rok petrovic640x389

16. septembra 2013. navršilo se punih dvadeset godina od tragične smrti jedne od najvećih legendi slovenačkog i jugoslovenskog skijanja Roka Petroviča. On je član zlatne generacije slovenačkog skijanja i pionir savremenog pristupa pri slalomskom vijuganju.

Rok je poginuo 1993. godine u ronilačkoj nesreći na području Vele Luke na Korčuli u 27-moj godini života.

U Sestriereu 1983. godine je došao do titule svetskog juniorskog prvaka u slalomu, čime je naznačio svoj veliki talenat.

Osteće upamćen među poštovaocima skijaškog sporta pre svega kao prvi osvajač kristalnog globusa, odnosno titule pobednika FIS Svetskog kupa u alpskom skijanju u disciplini slalom u sezoni 1985/86.

Tada je u ukupnom poretku za 25 bodova nadmašio Paula Frommelta, Ingemara Stenmarka i Bojana Križaja u njihovoj trojnoj podeli drugog mesta. Te sezone je pobeđivao u slalom trkama u Sestriereu, Kranjskoj Gori, Wengenu, Lillehammeru, Valleyu. Drugi je bio u austrijskom St.Antonu, a treće mesto je zauzeo u norveškom ski centru Geilo.

Sledeće sezone, tadašnji jugoslovenski smučari su ostvarili veliki uspeh u Kranjskoj Gori. U nezaboravnoj trci Rok Petrovič je zauzeo drugo mesto iza Bojana Križaja i tada se poslednji put popeo na podijum.

Bilo je potrebno da prodje 27 godina da neko sa ovih prostora ponovo osvoji kristalni globus, a to je pošlo za rukom Tini Maze prošle sezone.

Rok je rođen u Ljubljani, njegov otac Krešimir Petrović (hrvatskog porekla) je bio sportski psiholog, isticao se  sa svojim agresivnim i inovativnim pristupom sportu. On je bio jedan od prvih koji je istakao značaj psihološke pripreme sportista.

Poslednji takmičarski skijaški nastup Rok Petrovič je imao 1989. u japanskom Shigakogenu kada je osvoio 15. mesto. I pored velikog uspeha, na vrhuncu svoje karijere, Rok Petrović je odlučio da napusti ski cirkus.

Posvetio se svojim studijama na Fakultetu za sport, diplomirao je 1991, a zatim je nastavio postdiplomske studije, a neposredno pre odbrane magistarske teze, tokom odmora na Korčuli poginuo je u ronilačkoj nesreći.

 

Komentari