Utisci i Reportaže Jahorina - Utisak sa skijanja na Forumu sajta

Jahorina - Utisak sa skijanja na Forumu sajta

Jahorina | 08.01.2018. | skijanje.rs/forum
hallo 20180105103814 592x390

      Autor:  "hallo" na Forumu sajta

U petak 05. januara 2018. konačno smo otišli da proverimo na licu mesta stanje na Jahorini, i ovo sto pišem su MOJI utisci...

Stigli u 09.30 na Poljice već na prvom parkingu guzva, "gornji" prazan. Nastavili do Ogorijelice, i začudilo me 5 automobila na parkingu kod same kase.

- Da, rampa ka Ogorijelici i dalje stoji i meni ne smeta. Sa strane rešenja za naplatu parkinga za ceo gornji deo planine, najefikasnije - 5 KM i parkiraj gde hoceš. Suviše je velika površina da bi angažovali xx radnika da to naplate... Ovako daš 5 KM podignu rampu i teraj.

- Ski pass 41 KM za odrasle 31 KM za dete (do 12 godina) i depozit za karticu 10 KM po Ski pasu. Poskupelo je ali kad uporedim cenu Ski pasa na Torniku i šta dobijem na Torniku za iste novce ipak je Jahorina dalekooo ispred!

- Kupovina Ski pasa: I pored "davanja" imena i prezimena ide brzo i bez zadržavanja.... meni nije smetalo da dam svoje ime i prezime.. kome smeta moze dati komšijino ime i prezime...

- Staze su primetno bolje, usuđujem se reći neuporedivo, bolje pripremljene sa ovom količinom snega u odnosu na prethodnih par godina. Nove poveznice (daleko da su to nove staze!) su poprilično osveženje i rasterećenje. Zaravnjeni deo na sredini Poljica je glupost i budalaština ali šta je tu je. Poveznica sa Ogorijelice na Poljice odlična. Proširenje na ključnim mestima za pohvalu, a delimično poravnato brdo na levku ispod dvoseda na Ogorijelici odlično jer sam bio svedok u nekoliko slučajeva da zbog nepreglednosti stradaju početnici od naleta "iskusnog" skijaša.

- Službe skijalista: I do sada je g.din Miro Kalem Kamco uspevao da nekako održi kako tako pokrivene staze svojom GSS ekipom, a sada na svakoj stazi na nekoliko mesta stoji redar sa radio stanicom i svako malo prilazi skijašima koji su stali da vidi je li sve ok i upozori gde i kako treba da stanu a da ne ugroze druge na stazi - pomak svakako.

- Prostor za decu na Poljicama odlično organizovan, instruktori u uniformama svojih ski škola rade i obučavaju bez ikakvih problema.

- Ski škole: U razgovoru sa drugarom, koji je ski instruktor već 4 godine, saznadoh da rade bez prestanka... kafu smo popili u 16.30 jer je časove imao ceo dan. Cene su ustanovljene jedinstveno. Ski škole su potpisale Ugovore sa OC i ako se ne pridržavaju cenovnika i uslova iz Ugovora gube licencu. Samo tako i može da funkcionise po mome mišljenju!

- U razgovoru sa drugim drugarom, vlasnikom jednog od pansiona, saznadoh da je prezadovoljan da je posećenost i broj rezervacija povećan a posbno oko EXIT-a a u kom periodu je do sada bio prazan ili popunjen sa 30% a sad je već sve rezervisano za nedelju dana pre i nedelju dana posle EXIT-a po "full" ceni od turista iz Nemačke. Isto to potvrdio mi je i vlasnik apartmana u Vučku, tako da ova poslovna filosofija za sada "rad".

Sve u svemu, Jahorina ulazi u neki nov period gde se posao mora ISPLATITI da bi postojao, koliko god da nama ne odgovara (prosle godine 2-dnevni ski pass sam platio 41KM!) i koliko vidim, napraviće oni isplativ posao. Ja ću i dalje ići kad mogu a kome ne odgovara može ići na druga skijalista.

Noćas krenuo jugo tako da će teško biti kvalitetnog skijanja do novog snega. Mi smo uhvatili extra dan i "pokidali se na polupraznoj Prači (Skočinama). Parking kod kase na Ogorijelici se napunio oko 11h ali se i dalje skijalo za "sve pare" bez problema, posebno Željo i Olimpik pa svezemo na Praču...

         Autor:  "hallo" na Forumu sajta

------------------------------------------

Jahorina 05.01.2018 - Spust niz Ogorijelicu... Milan Popovic

------------------------------------------

https://www.facebook.com/info.jahorina/

Ski info JAHORINA - Petak, 05.01.2018, 11:00 č.

Vrijeme: Sunčano
Temperatura: 0 °C
Vidljivost: Odlična
Oblačnost: 5 %
Vlažnost: 86 %
Brzina vjetra: 7 m/s
Udari vjetra: 13 m/s
Vetar iz smjera: S
Pritisak: 1011.00 mb
Oluje sa grmljavinom: ϟ 0 %
Moguće padavine: 5 %

Visina snijega van staza: 60 cm
Utabanog na stazama: 25-45 cm

Maksimalni indeks UV zračenja: 2 (Nisko)

Izlazak / Zalazak ☼ 7:20 → 16:23 (Trajanje: 9:03)
Izlazak / Zalazak ☾ 20:40 → 10:41 (Trajanje: 13:41)

PROGNOZA: Sutra promjenljivo oblačno

VERTIKALNI TRANSPORT ☟

① ✓ Ski lift "Poljice"
② ✓ Šesterosjed "Poljice"
③ ✓ Šesterosjed "Ogorjelica I"
④ ✓ Dvosjed "Ogorjelica II"
⑤ ✓ Šesterosjed "Skočine"
⑥ ✓ Ski lift "Olimpik"
⑦ ✓ Ski lift "Rajska dolina"
⑧ ✓ Ski vrtić "Poljice"
⑨ ✓ Ski poligon "Bistrica"

STAZE ☟

① ✓ Poljice
② ✓ Šator
③ ✓ Ogorjelica I
④ ✓ Ogorjelica II
⑤ ✓ Rajska dolina
⑥ ✓ Olimpijski slalom
⑦ ✓ Rajska dolina
⑧ ✓ Olimpijski slalom
⑨ ✓ Olimpijski veleslalom
⓾ ✓ Prača

✓ = Radi    ✗ = Ne radi    Ski Info se mijenja zavisno od vremenskih uslova!

Radno vrijeme vertikalnog transporta je od 9 do 16 časova, dok je poslednja vožnja u 15:45 č.

NOĆNO SKIJANJE
Kada su vremenski uslovi pogodni skijašima je na raspolaganju ski lift „Poljice“ od 18h do 21h. Noćno skijanje održava se petkom, subotom i nedjeljom (do pravoslavnog Božića svakim danom). Cijena ski karte za noćno skijanje do 09.02. je 35KM. Vlasnici sezonskih karata i kupci minimum dnevne karte imaju pravo na korišćenje noćne staze.

CJENOVNIK SKI KARATA
U piku sezone (od 25. decembra do 2. januara i 10. do 18. februara) dnevni ski pass za odrasle je 45 maraka, dok je u preostalom dijelu sezone jeftiniji za četiri marke. Doplata na dnevnoj bazi za osiguranje skijaša je pet maraka. Poludnevne karte važe od početka rada skijališta do 13 sati, odnosno od 12.30 do kraja rada skijališta. Ski karta se može kupiti na 9 prodajnih mjesta od kojih su 6 na Poljicama, 2 na Ogorjelici i 1 u hotelu Bistrica.

POPUSTI
Za vrijeme trajanja Top-ski vikenda od 18. do 21. januara, te 22. do 25. februara i od 1. do 4. marta 2018. godine svi korisnici vertikalnog transporta će moći da iskoriste 20 odsto popusta na redovne cijene poludnevnih, dnevnih, dvodnevnih, trodnevnih i četvorodnevnih ski karata.

SKI VRTIĆ (novo)
Tjubing trake ski vrtića mogu se koristiti za ski poligon i za sankanje na gumama po plastičnoj podlozi namenjenoj za tu vrstu aktivnosti. Dužina tjubing staza je oko 100m na Poljicama i 70m kod hotela Bistrica.

 

Komentari