Utisci i Reportaže 3 Doline u srcu Alpa

3 Doline u srcu Alpa

3 Doline, FRA | 09.02.2020. | SnowTeam
dejan manojlovic 3D2020 12b

Pomislićete, mnogo je prevaliti 1.500 km, izgubiti dan i noć u putu, kad možete lepo skijati negde u regionu, ali čim stignete na Alpe, sve se menja, sve se zaboravlja.
Ukoliko odete na manje skijalište i imate lepo vreme, bićete zadovoljni, naprotiv, ako odete na veliko skijalište i zadesi vas ružno vreme nećete uživati. Najbolja kombinacija je biti na velikom skijalištu i imati lepo vreme, a to nam se desilo ove sezone, odabrali smo možda i najbolje skijalište na svetu i imali smo ne lepo, nego prelepo vreme.

      Dejan Manojlović * - Les 3 Vallées - At the heart of the Alps

I tu nije kraj nego početak, nemate predstavu u kakav skijaški kompleks ste došli sve dok ne uzmete ski pas i krenete u avanturu. Tri doline su najelitnije evropsko skijalište smešteno u Savojskim Alpima.

 

Snežno prostranstvo, sa više od 600 km uređenih staza, ogroman broj gondola i žičara, turistička mesta koja su u potpunosti podređena potrebama skijaša, čine ovo prostranstvo čarobnim, prvenstveno za skijaše. Staze su toliko prostrane, duge i široke da u pojedinim momentima ostanete sami na stazi, u srcu Alpa.

"You can't buy happiness, but you can buy a ski pass"

To je jedinstven osećaj, potpuno sami na krovu Evrope, momenat koji se pamti bar do sledećeg skijanja.

Negde sam pročitao da se sa ovih vrhova vidi jedna petina teritorije Francuske, ne znam da li je baš tako ali je pogled sa ovih vrhova neopisiv.

Teško je reći posle svega da vam je neka staza bila omiljena jer se uglavnom nema vremena za ponavljanje i vraćanje na iste staze.

One su već od ujutru besprekorno spremne, zahvaljujući snežnim topovima koji po celu noć zatrpavaju staze i ratracima koji neumorno klize po padinama planina.

"A bad day on the slopes beats a good day at work"

Jedna od stvari koje ovaj centar čine najboljim na svetu je posvećenost konstantnom poboljšanju i inovacijama kroz kontinuirano investiranje i razvoj.

Tri doline predstavljaju osam čuvenih ski centara koji su povezani zajedno jedinstvenom mrežom žičara i staza: Courchevel, La Tania, Méribel, Brides-les-Bains, Les Menuires, St Martin de Belleville, Val Thorens i Orelle. Tri doline imaju u sastavu šest glečera iznad 3.000 m/nv, pa na njima skijaška sezona praktično traje čitave godine. Više od 85 % čitave ski regije Tri doline nalazi se na visini iznad 1.800 m/nv.

Ponuda staza je tolika, da ih u nedelju dana boravka ne možete sve provozati, tako da kada se vratite narednog puta imaćete popuno nepoznate staze ispred sebe.

Tri doline sačinjavaju planinska mesta Val Thorens, Les Menuires, Méribel i Courchevel. Naselja Val Thorens i Les Menuires pripadaju dolini Belleville. Ukupno imaju 600 km staza, ravnomerno raspoređenih na svako od ova četiri planinska mesta.

Val Thorens se nalazi na 2.300 m/nv i ujedno je naselje na najvišoj nadmorskoj visini u Evropi.

Val Thorens je specifičan po tome što su po gotovo celom gradu napravljene uske, ograđene i snegom pokrivene staze koje idu paraleleno sa ulicama i koje skijašima omogučavaju šetnju gradom na skijama.


Val Thorens je možda i najmodernije francusko skijalište koje svake godine ulaže mnogo novca u modernizaciju svojih ionako modernih kapaciteta.

Ako je Val Thorens najviši ski centar u Evropi, onda je i najzabavniji, za apres ski zabavu je zadužen bar La Folie Douce.

U donjem delu doline Belleville nalazi se Les Menuires, na izrazito sunčanom mestu i sa odličnim skijaškim stazama.

   "Skiing is a dance, and the mountain always leads"

Les Menuires se nalazi na 1.850 m/nv i idealno je pozicioniran u odnosu na ostala mesta u regiji Tri doline.
Skijaško područje Les Menuires i St Martin de Belleville je najveće po broju staza u sastavu Tri doline.
Les Menuires nudi najbolji odnos cene i kvaliteta od svih mesta u regiji Tri doline.
Logo Méribel govori o identitetu ovog skijališta koje nazivaju još i „Srce Tri doline“ jer se nalazi u samom centru ove skijaške regije.


Méribel
je okružen četinarskom šumom, apartmani i hoteli svojom tipičnom arhitekturom i šarmom privlače posebnu pažnju. Méribel je poznat po velikom prometu skijaša i bordera koji prelaze između doline Belleville sa jedne i doline Courchevel sa druge strane.

Courchevel predstavlja „Crème de la crème“ sve tri doline. Courchevel je izgrađen 1946. godine i važi za jedno od najstarijih skijaških centara na svetu. Padine skijališta Courchevel su zaista vrhunske i nude raznolikost na kojima čovek ima tendenciju da se zaboravi.

Courchevel za najglamuroznije skijalište ove regije, sa mnoštvom luksuznog smeštaja, bogatih klijenata i sopstvenim aerodromom za male avione koji se nalazi na sredini skijališta.

Ukoliko sebe smatrate strastvenim skijašem, ukoliko volite skijanje na puno dugačkih, širokih staza sa prirodnim snegom, ukoliko želite da budete na mestu na kojem je apsolutno sve u znaku skijanja, onda su Tri doline pravi izbor.

       *Dejan Manojlović - Snow team, Vršac

 


Početkom januara u organizaciji udruženja Snow Team iz Vršca put Alpa krenulo je 60 osoba. Predstavljamo vam kratak film koji je montiran od video materijala koji smo na tom putovanju zabeleželi.

 

Komentari