Vesti Ski skokovi GP - Japanac Taku Takeuchi pobedio u Almati

Ski skokovi GP - Japanac Taku Takeuchi pobedio u Almati

Almaty, Kazahstan | 23.09.2014. | fis-ski.com
almatyW01

Posle pauze od nepunih mesec dana FIS Letnji Grand Prix u skijaškim skokovoma je nastavljen 20. i 21. septembra u Almati u Kazahstanu sa dva takmičenja na 140 metarskoj skakaonici za muškarce. U isto vreme u Almati su i žene imale svoja dva takmićenja na 106-metarskoj skakaonici.

Nakon što je u subotu zauzeo četvrto mesto, Taku Takeuchi je u nedelju 21.09.2014. osvojio svoju drugu FIS Grand Prix pobedu u Alma Ati u Kazahstanu. Skokovima na 135,5 m i 132 m i ukupno 277.0 bodova Japanac je buio bolji od subotnjeg  pobednika Jerneja Damjana i Grand Prix lidera Phillipa Sjoeena.

Sa najdužom skok dana na 137 m i 131,5 metara u finalu, slovenac Jernej Damjan je propustio svoju drugu pobedu ovog vikenda. Samo 1,6 poena je bio slabiji od japanca Takeuchija i tako omogućio norvežaninu Filipu Sjoeenu da odbrani svoje ukupno vođstvo u FIS GRAND PRIX-u koji je skokovima od 134,5 m i 129 m i 266,9 bodova na ovom takmičenju zauzeo treće mesto.

U ukupnom plasmanu FIS Grand Prix-a, Phillip Sjoeen vodi sa osvojenih 382 poena. Jernej Damjan na drugom mestu i za njim zaostaje samo 4 poena. Japanac Taku Takeuchi je sada treći sa 250 bodova i on takođe ima teoretske šanse da se bore za ukupnu pobedu u poslednja dva takmičenja koja se održavaju na skakaonicama Hinzenbach (AUT) i Klingenthal (GER).

Norveški skakač Daniel-Andre Tande, je četvrti u ukupnom plasmanu sa 198 bodova. On je izgubio bolju poziciju zbog dve diskvalifikacije u Almati.

Organizatori u Alma Ati su dosta hvaljeni, pa će biti predloženo da novi savremeni objekat skakaonice u Kazahstanu bude domaćin takmičenja Svetskog kupa u sezoni 2015/16.

U konkurenciji žena, Japanka Sara Takanashi ostvarila je još jednu ubedljivu pobedu na drugom FIS Grand Prix takmičenju u Alma Ati u Kazahstanu. Skokovima od 99 m i 100 m Japanaka je osvojila ukupno 240,1 poena. Nemica Katarina Althaus se nalazi na drugom a Maja Vtic iz Slovenije je prati na trećem mestu.

Komentari