Vesti FIS Roller ski kup "Zvezda" 2017. na Zlatiboru. Milanko ponovo vozi!

FIS Roller ski kup "Zvezda" 2017. na Zlatiboru. Milanko ponovo vozi!

Zlatibor | 17.07.2017. | Ski savez Srbije
fisrolzv 592x360

Na Zlatiboru je od petka do nedelje 14-16. jula 2017. održano međunarodno Roller ski takmičenje - letnja verzija skijaškog trčanja FIS Roller ski cup "Zvezda" 2017.  

Roler skijanje je verna kopija skijaškog trčanja u letnjim uslovima. Tehnika vožnje je gotovo identična (različito je kočenje) a i oprema, cipele, vezovi, štapovi su identični, dok zimsku skiju zamenjuje roller skija koja se radi u modelima za vožnju klasičnim ili slobodnim - skejt stilom.

Na takmičenju na Zlatiboru nastupali su takmičari iz Grčke, Hrvatske, Makedonije, BiH i Srbije. Tokom tri takmičarska dana vožene su trke u različitim disciplinama i tehnikama vožnje u muškoj i ženskoj konkurenciji. Reprezentacija Srbije je bila predvođena našom velikom nadom u skijanju Anjom Ilić, kao i Milošem Milosavljevićem novom velikom nadom Srbije u nordijskom skijanju.

U petak 14. jula vožena je sprint trka na distanci od 0,9 km klasičnim stilom. U sibotu 15. jula vožena je UpHill trka 7,5 km klasičnim stilom na distanci Jablanica - Đurovića groblje. U nedelju 16. jula na programu je  ponovo bila sprint trka na 0,9 km ali ovog puta slobodnim - skejt stilom.

Prvi dan na stazi od 1,1km u kvalifikacijama Anja Ilić i Miloš Milosavljević su uspeli da budu na vodećim pozicijama. Miloš Milosavljević je na kraju uspeo da ostane na prvoj poziciji i u finalu, ostvarivsi svoju prvu pobedu u FIS trci u svom trećem startu na FIS trci. Anja Ilic je u foto finisu izgubila svoju prvu poziciju od grkinje Ntanou Maria ali je opet u juniorskoj konkurenciji zauzela prvo mesto. Od ostalih takmicara Aleksandru Jeliću je sa četvrtom pozicijom izmakla medalja. Anastasija Vojinović se još takmičila, ona nazalost nije uspela da udje u finale pa je u ukupnom plasmanu ostvarila petu poziciju.

Drugi dan se vozila uphill trka. Najbolji plasman ostvarila je Anja Ilić. Druga pozicija za Anju i najbolji fis bodovi ikada za jednu devojku u Srbiji (118 FIS bodova) i jedan ogroman korak ka Olimpiskim igrama. Kao i još jedna prva pozicija za Anju u juniorskoj konkurenciji. Za Srbiju na podium se još popeo i naš olipijac Rejhan Šmrković. Milošu Milosavljeviću ovog puta je za jednu poziciju izmakao podium. Dok se Anastasija Vojinović o ovoga puta plasirala na peto mesto.

Treći dan i ujedno poslednji dan ovog trodnevnog takmičenja, kao i najuspešniji dan za naše takmičare. Vožena je sprint trka ali ovoga puta skejt stilom. Miloš Milosavljević je još jednom uspeo da dođe do pobeda i u kvalifikacijama i u finalnoj trci. Anja Ilić se plasirala na drugu poziciju u kvalifikacijonoj trci, kao i posle u finalu. Milanko Petrović naš proslavljeni biatlonac i nordijac posle dužeg vremena startovao je FIS trku i u kvalifikacijama zauzeo drugo mesto, u finalu mu je malo falilo do medalje. Ispred njega su se plasirali naši takmičari Aleksandrar Jelić na drugoj poziciji i Dževad Hadžifejzović na trećem mestu. Idealan dan za Srbiju upotpunila je Anastasija Vojinović svojom trećom pozicijom u finalu.

Pored Fis konkurencije učestvovali su i najmlađi takmičari od 7 do 14 godina, koji su imali prilike  pokažu svoj talenat i pokažu da postoje naslednici Milanka Petrovića i drugih uspešnih takmičara u Srbiji.
Odlični rezultati za naše takmičare su odlična uvertira pred ovu olimpisku godinu.

Organizator takmičenja je Skijaški savez Srbije a tehička organizacija Skijaški klub "Zvezda" sa Zlatibora koji na traju takmičenja ističu: "Iza nas su neverovatna tri dana. Uspeli smo još jednom da budemo odlični organizatori i opet budemo pohvaljeni od strane FIS-a. Ali i naši takmičari su opravdali sav naš trud uložen u trku. Ovaj vikend su vozila i naša deca. Startovalo je njih dvadesetak i postiglo odlične rezultate. Među njima imamo naslednike naših sadašnjih šampiona!!"

Rezultate pogledajte ovde: https://data.fis-ski.com/cross-country/results.html  Foto: facebook

 

Komentari